Tone I
Monday
Sunday Evening at Vespers
On “Lord, I have cried…”, 3 stichera of repentance, in Tone I: Special Melody: “O all-praised martyrs…”—
Stichos: If Thou shouldest mark iniquities, O Lord, O Lord, who shall stand? For with Thee is forgiveness.
In Thy goodness, O Lord, Thou didst bring all things about by Thy Word and Spirit, and didst also create me a reason-endowed living thing, that I might glorify Thine omnipotent name. But, more than any, I ever act dishonorably by my shameful deeds; yet have pity on me, I pray.
Stichos: For Thy name’s sake have I patiently waited for Thee, O Lord; my soul hath waited patiently for Thy word, my soul hath hoped in the Lord.
I recognize thy divine nobility and the incorrupt homeland, O wretched soul, and I ever strive to attain them by goodly deeds. Let nought that is corrupt captivate me. Thou art my higher part, while the body is earth and corrupteth. Let not what is baser overcome that which is higher.
Stichos: From the morning watch until night, from the morning watch let Israel hope in the Lord.
Go thou to the All-good One, O most accursed soul; approach Him with fervent tears; before thy condemnation confess all things thou hast done; and render thy Creator merciful to thee, O wretched one. Beg forgiveness, lest the Lord shut the door to thee.
Then the stichera of the saint, from the Menaion; or if there is no Menaion, these stichera of the incorporeal hosts, in the same melody—
Stichos: For with the Lord there is mercy, and with Him there is plenteous redemption; and He shall redeem Israel out of all his iniquities.
O incorporeal angels, who stand before the throne of God and are illumined by the splendors thereof, O ye secondary luminaries who shine forth eternally with outpourings of light: Entreat Christ, that He grant our souls peace and great mercy.
Stichos: O praise the Lord, all ye nations; praise Him, all ye peoples.
O immortal angels who are most rich, who receive truly indestructible life from the primal Life: Ye have become holy seers of eternal glory and wisdom, are filled with light, and are excellently shown to be beacons sharing therein.
Stichos: For He hath made His mercy to prevail over us, and the truth of the Lord abideth forever.
O archangels, angels, principalities, thrones, dominions, six-winged seraphim and divine and many-eyed cherubim, ye organs of wisdom, powers and most divine authorities: Pray ye unto Christ, that He grant our souls peace and great mercy.
Glory…, Now & ever…: Theotokion—
O immaculate Mary who surpassest every mind, most honorable chariot: By thy most powerful intercession guide to the broad expanse of repentance me who am beset and hemmed in by many sins; for as the Mother of the Mighty One thou art able to accomplish all things.
Then, O gladsome Light…; the Prokimenon of the day; and Vouchsafe, O Lord…
Aposticha stichera of repentance, in Tone I—
Great is the abyss of my many transgressions, O Savior, and I sink grievously because of mine offenses. Grant me Thy hand, as Thou didst to Peter, O God. Save me, and have mercy upon me!
Stichos: Unto Thee have I lifted up mine eyes, unto Thee that dwellest in heaven. Behold, as the eyes of servants look unto the hands of their masters, as the eyes of the handmaid look unto the hands of her mistress, so do our eyes look unto the Lord our God, until He take pity on us.
In that I have been condemned for wicked thoughts and deeds, O Savior, grant me the thought of converting, O God, that I may cry out to Thee: Save me, O good Benefactor, and have mercy upon me!
Stichos: Have mercy on us, O Lord, have mercy on us, for greatly are we filled with abasement. Greatly hath our soul been filled therewith; let reproach come upon them that prosper, and abasement on the proud.
Martyricon: Through the supplications of all the saints and the Theotokos, O Lord, grant us Thy peace, and have mercy upon us, in that Thou alone art compassionate.
Joy of the ranks of heaven and mighty intercessor for men on earth art thou, O pure Virgin. Save us who flee unto thee, for on thee, after God, have we set our hope, O Theotokos.
Then, Now lettest Thou Thy servant depart…; Trisagion through Our Father…; Troparia. Litany, and Dismissal.
Sunday Night at Compline
The priest saith: Blessed is our God….
And we respond: Amen. Glory to Thee, our God. glory to Thee. O heavenly King…, and the rest as usual.
Ode I
Irmos: Thy victorious right hand hath in godly manner been glorified in strength; for as almighty, O Immortal O.ne, it broke asunder the adversary, having fashioned anew the path of the deep for the Israelites.
Ineffably didst thou conceive God, O all-pure Mistress, and supernaturally didst thou give birth to Him Who hath set mortals free from their transgressions. Wherefore, I entreat thee: Deliver me from my manifold transgressions!
Though I am engulfed by tribulations and the abyss of countless sins and sorrow., yet through thy mighty guidance and supplication, O most immaculate one, do thou direct me to the divine stillness of repentance.
Glory…: From the manifold misfortunes of my whole life do thou deliver me, O intercessor, that I may raise my voice in thanksgiving to thee: O pure Theotokos, rescue me from the torment which is to come!
Now & ever…: Still thou the assaults of evil circumstances and perils, O most immaculate Mother of our Deliverer, Creator and God, granting me the grace of salvation and purification.
Ode III
Irmos: O Thou Who alone knowest the weakness of human nature, having mercifully formed Thyself therein, Thou girdest me about with power from on high, that l may cry to Thee, O Holy One: Holy is the animate temple of Thine ineffable glory, O Thou Who lovest mankind!
Delightful is the sight of thy pure face to the angels, salvific is it to men, but terrible is it to the spirits of wickedness! And, honoring and venerating it with faith, O Theotokos, we illumine our souls!
With virginal blood from thee, the Creator and Lord wrapped Himself in flesh. O most immaculate one, entreat Him, that, in His ineffable mercy, He take pity on me who am become corrupt through mine unseemly deeds.
Glory…: Having acquired thee as a preserver of our life and an unassailable rampart, may I also find thee after mine end to be a protection and an invincible helper, leading me to God and granting me glory and life everlasting, O all-immaculate one.
Now & ever…: Seedless was thy conception, and incorrupt thy birthgiving, O pure one; for God was manifestly born, setting aright the fall of human nature. Wherefore, we hymn thee, who art the true Theotokos.
Ode IV
Irmos: Perceiving thee with prophetic eyes as the mountain overshadowed by the grace of God, Habbakuk proclaimed that the Holy One of Israel would come forth from thee, unto our salvation and restoration.
An unrestrainable urge for evil doth seize me through the activity of the enemy and mine own wicked habits. Help me, O Mistress, that the most pernicious one not fall upon me utterly, depriving me of repentance through death.
All the time of my life have I squandered in the prodigality of wickedness; and now the servants thereof will lead my lowly soul into cruel woundings. Help me, O Virgin Theotokos!
Glory…: O most immaculate one, hearken to my cry of pain, which I bring forth in groans from the depths of my soul; and grant me release from the debts which, wretch that I am, I have incurred through my mindless thoughts and character.
Now & ever…: O Mistress of the world, O Theotokos, help me! The all-wicked enemy seeketh evilly to devour me through my grievous imaginings and thoughts, which separate me from God. Wherefore, forsake me not, neither disdain me.
Ode V
Irmos: O Christ Who enlightened the ends of the world by the effulgence of Thine advent and hast illumined it with Thy Cross: with the light of Thy divine knowledge illumine the hearts of those who hymn Thee in Orthodox manner.
Behold, I have acquired ready assistance toward salvation! Wherefore, I fall down before thee and cry out with tears: O Theotokos, deliver me from the darts of the alien and from the hard testing which is to come!
Thou art my strength, thou art my boast and joy! Thou art my preserver, my help, refuge and mine invincible intercessor, O all-holy Virgin Theotokos. Wherefore, save thou thy servant!
Glory…: With the sprinkling of thy divine supplication, O all-pure Theotokos, cleanse my wretched soul which hath been defiled by the passions, granting it the splendid vesture of thy salvation.
Now & ever…: Thou art the steady guidance of my life, delivering it from the threefold billows of many evil circumstances even at the time of my departure. I beseech thee: Stand thou forth, saving me, O Mother of Christ God!
Ode VI·
Irmos: The uttermost abyss hath surrounded us, and there is none to deliver us. We are reckoned as lambs for the slaughter. Save Thy people, O our God, for Thou art the strength and correction of the weak!
O all-pure Theotokos who knewest not wedlock, extend thy hand unto me and rescue me from the abyss of the evils which, all-wretched as I am, I have brought upon my passion-plagued soul through mindlessness.
Arise thou, O pure one, to aid thy servant who, placing my hope in thee and God, flee to thine invincible aid, that the enemy be not able to seize and destroy me.
Glory…: O Theotokos, I beseech thee, the healer of the sick, raising of the fallen and cleansing of the sinful, and with tears I fall down and cry out to thee: As thou art mighty, save me who am perishing!
Now & ever…: Have mercy upon my lowly soul, O pure one, go thou before it and rescue it, snatching it from the talons of the evil one; for he seeketh to send it into the abyss because of the evils which my great slothfulness hath wrought.
Then, “Lord, have mercy!”, thrice; Glory…, Now & ever…:
Sessional hymn, in Tone I: Special Melody: “Thy tomb, O Savior…”—
O pure one, we have all acquired thee as our supplicant before the Lord, and we hasten to thy holy church, asking help of thee, O Evervirgin. Wherefore, deliver us who bless thee from the malice of the demons, from torment and dread condemnation.
Ode VII
Irmos: O Theotokos, we, the faithful, look upon thee as a noetic furnace; for as the supremely Exalted One saved the three children, so hath the praised and all-glorious God of our fathers wholly restored the world in thy womb.
Thou wast a divine tabernacle for the Master, having conceived Him in thy womb and given birth to Him in the flesh, O only immaculate one. Wherefore, deliver us from sufferings, pain, tribulations and debts, for thou hast might and great power.
O pure Mistress, put an end to the unbearable pain of mine all-wretched soul, giving me true joy and freeing me from the raging billows of my manifold transgressions. For thou art my refuge and deliverance.
Glory…: On thee have I set all my hope of salvation; for I have acquired thee as an invincible tower and foundation, a token of steadfastness, and through thee do I hope to receive the kingdom, O Mistress.
Now & ever…: Thou wast the dawning of the Sun of glory, O pure Mistress; for through thee hath He, appearing, freed all from darkness and ignorance, and from fœtid transgressions. Wherefore, I cry to thee: Free me from the outer darkness!
Ode VIII
Irmos: The children of Israel shone in the furnace with the beauty of piety, more brightly than gold in the crucible, saying: Bless the Lord, all ye works of the Lord, Hymn and exalt Him supremely for all ages!
The turmoil of the passions cruelly afflicteth my soul, O Theotokos. As thou gavest birth to the Author and Bestower of peace and tranquillity, O pure one, fill me with serene joy and gladness, preserving me in peace.
Thou hast been revealed to us as the mediatress of salvation who gavest birth to the Savior and Master of all, O Theotokos. Wherefore, I entreat thee: Vouchsafe salvation to my lowly soul, that with faith I may sing hymns to thee for all ages.
Glory…: Having ineffably conceived the God and Creator of all, save me from corruption and from every temptation, and grant that I may ever cry: Bless the Lord, all ye works of the Lord! Hymn and exalt Him supremely for all ages!
Now & ever…: O Virgin, thou gavest birth to the God and Creator of all. Him do thou beseech, that He grant cleansing from transgressions and deliverance from tribulations, perils, from everlasting fire and condemnation, to those who unceasingly glorify thy glory.
Ode IX
Irmos: The bush which burnt with fire yet was not consumed showed forth an image of thy birthgiving; and now we pray that thou wilt extinguish the furnace of perils which rageth against us, that we may unceasingly magnify thee, O Theotokos.
O most immaculate Mother of God, open unto me the depths of thy mercy, and deliver me from the mouth of the noetic wolf, who seeketh to devour and ruin me. Have mercy, I pray thee, and turn not away from me, thy shameful servant.
Be thou the intercessor for my whole life and my steadfast aid, O most pure one, and deliver me from manifold perils and griefs, and from the blasphemy of mine enemies. Yea, deliver me from everlasting fire.
Glory…: Thou alone art the visitation of the sick. Thou alone art the setting aright of the fallen. Thou alone art our guide and entry unto God. Thou alone art the mediatress of everlasting good things. Have mercy upon me, who alone have sinned more than all others!
Now & ever…: Accept thou my tearful supplication, and grant me remission of the offenses and many evils which I have committed, O Theotokos, most hymned Mistress; for I perish utterly in my boundless despair.
Then, “It is truly meet…”, and the rest as usual. Dismissal.
Monday Morning at Matins
After the first chanting of the Psalter, these Sessional hymns of repentance, in Tone I—
I, the prodigal, am conceived in iniquities, and I dare not gaze upon the heights of heaven; but risking offense to Thy love for mankind, I cry: Cleanse me, O God, and save me!
Stichos: O Lord, rebuke me not in Thine anger, nor chasten me in Thy wrath.
If the righteous man is barely saved, where shall I, a sinner, find myself, for I have not borne the burden and heat of the day. Yet number me among the hired workers of the eleventh hour, and save me.
O all-pure Theotokos, who art blessed in the heavens and glorified on earth: Rejoice, O Bride unwedded!
After the second chanting of the Psalter, these session.al hymns, in Tone I: Special Melody: “Thy tomb, O Savior…”—
Haste Thou to open unto me Thy fatherly arms, though I have wasted my life in prodigality. Disdain not now mine impoverished heart, O Savior, Who hast before Thine eyes the inexhaustible riches of Thy compassions. For unto Thee, O Lord, do I cry out in compunction: O Father, I have sinned against heaven and before Thee!
Stichos: O Lord, rebuke me not in Thine anger, nor chasten me in Thy wrath.
Thy tribunal is awesome, Thy judgment righteous, and my deeds are evil. Yet do Thou, O Merciful One, go before me and save me. Free me from torment, O Master, and deliver me from the lot of those on Thy left hand; yea, vouchsafe that I may stand at Thy right hand, O Judge most just.
Stichos: Wondrous is God in His saints, the God of Israel.
Martyricon: O Lord, the glorious passion-bearers were invested by Thee with the boast of suffering and the dignity of crowns; for by enduring wounds they vanquished the iniquitous, and by divine power they received victory from heaven. Through their supplications free me also from the invisible foe, O Savior, and save me.
Set aright my wretched soul, O pure one, and have pity on it which, through the multitude of my transgressions hath fallen headlong into the pit of destruction, O most immaculate one; and at the dread hour of death rescue me from the interrogating demons and from all torment.
After the third chanting of the Psalter, these Sessional hymns, in Tone I: Special Melody: “Thy Tomb, O Savior…”—
Having mindlessly withdrawn from Thee, O most Compassionate One, I have wasted my life in prodigality, ever laboring for the irrational passions; but at the supplications of the angels, O loving Father, accept me as Thou didst the prodigal son, and save me.
Glory…, Now & ever…:Theotokion—
O most pure Maiden who alone art higher than the immaterial armies and surpassest the ranks of heaven, thou receivest fitting praise from them; but with the angels beseech thy Son, that I who alone am condemned may be delivered from the tyranny of the passions.
Ode I
Canon of repentance, the acrostic whereof is “Wash away the defilement
of my transgressions, O Word”, the composition of Joseph, in Tone I—
Irmos: Thy victorious right arm hath in godly manner been glorified in strength; for as almighty, O Immortal One, it smote the adversary, fashioning anew the path of the deep for the Israelites.
According to the magnitude of Thy mercy, O Christ, do away with the multitude of my sins, I pray Thee, and grant me the thought of converting, that I may glorify Thy goodness, which is past understanding.
In the lovingkindness of Thy compassions Thou didst appear on earth as an incarnate man; wherefore, accept me who have sinned more than any other man, O Word of God, and who now fall down before Thy compassions in repentance.
Martyricon: Emulating the death of Christ Who of His own will suffered death, O most lauded and right glorious ones, ye endured multifarious sufferings and death; wherefore, ye have received immortal life, O martyrs.
Martyricon: All-gloriously bearing the fire of divine love within you, O martyrs, ye d:id not fear the fire, but by the ardent excess of pain ye utterly consumed all the tinder of polytheism.
Theotokion: With us the ranks of the incorporeal beings hymn thee, O most hymned Virgin; for unto the Infinite One, Who became incarnate in thy womb, thou gavest birth, remaining a virgin as thou wast before giving birth, O Bride of God.
Another canon, of the incorporeal hosts, the acrostic whereof is
“The first hymn to the angels”, the composition of Theophanes, in Tone I—
Irmos: Same as that of the foregoing canon.
Standing in splendor before the throne of the Master, Who is equally eternal with the Father, and is His Angel of great Counsel, O most holy angels, pray for me who hymn you, that He may inspire my words. Twice
Considering of old, the divine Mind created the ranks of the angels, who receive the reflection of the light of the Godhead and the radiance of the three-Sunned Effulgence, as far as they were able.
Theotokion: He Who as God adorned the ranks of the hosts on high made His abode within thy womb, which knew not wedlock and is more exalted than the seraphim, O Theotokos; and He became immutable flesh.
Ode III
Canon of Repentance
Irmos: O Thou Who alone hast known the weakness of human nature, having in Thy mercy formed Thyself therein: Thou dost gird me about with power from on high, that I may chant to Thee: Holy is the living temple of Thine ineffable glory, O Thou Who lovest mankind!
Arise and step forth, O my soul, and cry out to thy Creator, Who knoweth all thy hidden things; and show forth fruits of repentance, that the compassionate Lord may have mercy on thee and deliver thee from everlasting fire.
O only Good One, purify, cleanse and save me, for like the pub1ican I cry out to thee with fear: I am drawn along by a multitude of sins, am crushed beneath the weight of my transgressions, and am filled with immeasurable shame!
Martyricon: Filled with wisdom and true understanding, the martyrs showed the wisdom of the pagan to be foolishness: they destroyed the evil of their philosophies, and suffering mightily, as is meet have received crowns of victory, rejoicing.
Martyricon: Confessing the Trinity of Persons, the Unity in essence, O athletes, ye destroyed the falsehood of polytheism with divine Faith, and were shown to be luminaries, enlightening the hearts of all with rays of grace.
Theotokion: O pure and holy Bride of God, in holiness thou gavest birth to the Son and Word, Who with the Father is equally without beginning, Who resteth in the saints, and in the Holy Spirit sanctifieth those who piously call Him holy.
Canon of the Angels
Directly approaching the deifying Light, and filled therewith in multifarious ways, the seraphim were manifestly the first to be enlightened by the primal radiances, and became like secondary luminaries, deified by the Godhead. Twice
Earnestly desiring to hymn the radiance of the angels who thereby impart help from God, O ye faithful, in purity of mind and with all-pure mouths let us beg to receive their effulgence.
Theotokion: Counted worthy to behold the transcendent Mind as is meet, Gabriel brought thee a cry of joy, O most immaculate Virgin, manifestly declaring to thee the conception of the Word, and proclaiming thy birthgiving.
Ode IV
Canon of Repentance
Irmos: Habbakuk, gazing with the eyes of foresight upon thee, the mountain overshadowed by the grace of God, prophesied that the Holy One of Israel would come forth from thee, for our salvation and restoration.
Unto what can I liken thee, O my wretched soul, who committest wickedness and failest to do good? Turn thou, and cry out to Him Who of His own will beggared Himself for thy sake: O Thou Who knowest the hearts of men, have pity and save me!
O Savior Who hast appointed repentance for those who turn away, bestow it upon me, O Good One, granting me compunction and sighs before the end of my life, as Thou didst to the harlot of old who clasped Thy feet, O Master.
Martyricon: Brimming with the waters of the Spirit, the martyrs were shown by God to be rivers of living water; by the Spirit they dried up the torrents of turbid deception, and have given drink to the minds of the faithful.
Martyricon: The divine martyrs struggled greatly, for they endured fire and the sword, and the infliction of all manner of evils. By their supplications, O Word of God, deliver from great and everlasting torment those who hymn Thee with faith.
Theotokion: The compassionate Son, Who transcendeth times and seasons, Who in the beginning was begotten of the unbegotten Father, and Who became incarnate of thee, O Virgin, was born within time, desiring to abolish the temporal warfare of mortals.
Canon of the Angels
As the first adornments [of the universe] the thrones, and cherubim and seraphim shone forth directly with divine rays; and ordering themselves now in their deifying sacred ranks, they chant: Glory to Thy power, O Lord! Twice
With unceasing threefold hymns to the Trinity the sacred seraphim praise the three-fold Unity of the Godhead, revealing the all-pure mystery of theology, and teaching the Orthodox Faith.
Theotokion: He Who is understood to transcend all creation in His life-giving creative power, truly working miracles on earth by virginal splendors, made His abode within thy pure womb, O all-pure one.
Ode V
Canon of Repentance
Irmos: O Christ Who hast enlightened the ends of the world with the radiance of Thy coming and hast illumined them with Thy Cross: with the light of Thy divine knowledge enlighten the hearts of those who hymn Thee in Orthodox manner.
I have fallen into the corruption of the passions, and fear Thy just judgment, O righteous Lord; wherefore, I pray to Thee: Strengthen me to do good works which may justify me.
Thou knowest the hidden and secret things of my heart, O my God, Creator and Lord; wherefore, condemn me not at the hour of judgment, when Thou shalt come to judge all men.
Martyricon: In tasting of fire, the saints showed forth the burning of their divine love; wherefore, bedewed, the God-bearers rejoiced in the expectation of things to come.
Martyricon Fortified by the hope of good things, the martyrs most patiently endured dismemberment, and with the cords of their mighty endurance they strangled the greatly crafty one.
Theotokion: The mouths of orators are unable to convey the ineffable wonder of thy birthgiving, O Bride of God; for thou gavest birth to the Ineffable One, and in thine arms didst hold Him Who upholdest all things in His hand.
Canon of the Angels
Set afire by divine love, the dominions, principalities and powers, the secondary ranks, hymn the one Essence and Power of the Godhead with unceasing voices. Twice
The angelic ranks, the angels and principalities, and the countless armies [of heaven] are guided by the Spirit: they are taught to worship with splendor the illumining Essence in three Hypostases.
Theotokion: Thou wast adorned more greatly than the majesty of the angels; for, having given birth to the Creator and Lord of the angels, O all-pure Mother of God, of thine own blood thou ineffably gavest birth to Him incarnate.
Ode V1
Canon of Repentance
Irmos: The uttermost abyss hath surrounded us, and there is none to deliver us. We are accounted as lambs for the slaughter. Save Thy people, O our God, for Thou art the strength and correction of the weak!
As a physician, O Christ, heal the sufferings of my heart, and cleanse me of every defilement with streams of compunction, O my Jesus, that I may hymn and magnify Thy compassion.
Turn me back, who am gone astray among the ways of destruction and fall into the pit of offenses, O Christ, and lead me to the straight paths of Thine honorable justifications, that I may glorify Thee.
Martyricon.: As true jewels of great price strewn forth by the Stone, ye did not reject the Rock of life, nor did ye sacrifice to graven stones, as glorious martyrs crowned by the Lord.
Martyricon: Having tilled their souls with the plough of faith, by the divine Spirit the martyrs brought forth the grain of suffering a hundredfold, and have been vouchsafed blessed food.
Theotokion: Giving birth to the Fire of the fiery ministers, in a primal manner thou wast shown to excel them and all creation, O all-pure Virgin, divinely joyous one who art blessed among women.
Canon of the Angels
The ranks of the incorporeal beings, standing before the throne of Thy glory, O Lord Who lovest mankind, worship Thee with unceasing angelic voices, for thou art their strength, O Christ, and their hymn. Twice
Gazing upon Thy countenance, the inconceivable beauty and all-divine magnificence of Thy divine radiance, the angels are enlightened; for Thou art their light and joy.
Theotokion: The Word Who before was the incorporeal, Who accomplisheth all things by His will, and bringeth the armies of the incorporeal beings out of non-existence, became incarnate of thee, O all-pure one, in that He is Almighty.
Ode VII
Canon of Repentance
Irmos: O Theotokos, we, the faithful, perceive thee to be a noetic furnace; for, as the supremely Exalted One saved the three youths, in thy womb the praised and most glorious God of our fathers wholly renewed the world.
With virtue as his companion, Daniel tamed the lions of old. Emulate him, O my soul, and ever lifting thine eyes up to God, render impotent him who ever roareth like a lion, desiring to seize thee.
I have grievously defiled my soul with an excess of fornication. O Christ Who hast exalted virtue, accept me as the prodigal, and have pity on me who chant: All-hymned and all-glorious is the God of our fathers!
Martyricon: Right mightily strengthened by the law of Christ, the invincible martyrs rendered impotent the counsels of the iniquitous; and having lawfully reached the end of their life, they chanted: O all-hymned God of our fathers, blessed art Thou!
Martyricon: O divinely illumined martyrs of the Lord, set afire by the light of the Trinity, ye manifestly destroyed the darkness of torment and the gloom of deception, chanting: All-hymned and all-glorious is the God of our fathers!
Theotokion: In thee the laws of nature are restored, for, beyond the laws of the flesh, thou gavest birth, O most immaculate one, to Christ, the Bestower of the law, Who proclaimeth deliverance for all who chant: All-hymned and all-glorious is the God of our fathers!
Canon of the Angels
Thou art the Light without beginning, Who shone forth from the Father of light, O Master, and didst make the armies of the angels mirrors reflecting Thy never-waning radiance. All-hymned and all-glorious is the God of our fathers!
O Lord of all, Thou dost manifestly save the human race at the supplications of the angels, for Thou hast assigned them to all believers who in Orthodox manner hymn Thee, the all-hymned and all-glorious God of our fathers.
Tongue and mind are unable to recount Thy wonders and the majesty of Thy works, O Master; for Thou hast enlightened all the beauty of the heavenly hosts. All-hymned and all-glorious is the God of our fathers!
Theotokion: The Son, Who before was begotten of the Father without mother, became incarnate of thee, O pure one, for our sake becoming like us. Him do the regiments of the incorporeal beings now serve as the praised and all-glorious God of our fathers.
Ode VIII
Canon of Repentance
Irmos: The children of Israel in the furnace, shining more brightly than gold in a crucible in the beauty of their piety, said: Bless the Lord, all ye works of the Lord; hymn and exalt Him supremely for all ages!
O Christ my compassionate Deliverer, from the gloom of sin which besetteth me and from all temptations deliver me who cry: Bless the Lord, all ye works of the Lord! Hymn and exalt Him supremely for all ages!
When Thou shalt come in glory to judge the world, O Christ, with Thine elect cause me to stand, who cry out and say: Bless the Lord, all ye works of the Lord! Hymn and exalt Him supremely for all ages!
Martyricon: Ye have passed over to the land of Christ, O holy martyrs; for having struggled greatly on earth, ye have received the life of heaven, chanting: Bless the Lord, all ye works of the Lord! Hymn and exalt Him supremely for all ages!
Martyricon: Having put off the corrupt body, as victorious martyrs ye clothed yourselves for Christ in the vesture of immortality, and ye cry down from the heavens: Bless the Lord, all ye works of the Lord! Hymn and exalt Him supremely for all ages!
Theotokion: From afar sacred voices proclaimed thee to be the Mother of God Who created all things, O all-pure one. Unto Him do we chant: Bless the Lord, all ye works of the Lord! Hymn and exalt Him supremely for all ages!
Canon of the Angels
Emulating the armies of the angels, which are enlightened and fully illumined by the rays of the beauty of the threefold Sun, O ye faithful, let us chant: Bless the Lord, all ye works of the Lord! Hymn and exalt Him supremely for all ages!
As the source of all good things, the divine power of the Godhead brought forth the divine hosts as secondary luminaries which receive the primal Light and cry out: Bless the Lord, all ye works of the Lord! Hymn and exalt Him supremely for all ages!
The primal Mind and Creator transessentially made celestial the angelic intelligences, who manifestly draw nigh unto Him and cry: Bless the Lord, all ye works of the Lord! Hymn and exalt Him supremely for all ages!
Theotokion: Unto Him Who was begotten by the Father before time in manner past describing didst thou ineffably give birth for us, O most immaculate Virgin. Unto Him do we cry: Bless the Lord, all ye works of the Lord! Hymn and exalt Him supremely for all ages!
We then chant the Hymn of the Theotokos [the Magnificat], with the refrain: ‘‘More honorable than the cherubim…”, and make prostrations.
Ode IX
Canon of Repentance
Irmos: The bush which burnt with fire yet was not consumed showed forth an image of thy pure birthgiving. And now we pray that the furnace of temptation which rageth against us may be extinguished, that we may magnify thee unceasingly, O Theotokos.
Like the Canaanite woman I cry unto Thee: Have mercy on me, O Word! For I have a soul which is prey to the assaults of the demons, which mindlessly committeth iniquities and lacketh all godly fear of Thee, O Longsuffering One.
O Lord, set Thou the feet of my soul upon the rock of Thy precepts; tread down the serpent, who shamelessly desireth to trip me, and deliver me from his malice, in that Thou art good and greatly merciful.
Martyricon: Having first withstood the roiling waters of temptations and the storm of grievous wounds, O martyrs, ye manifestly attained unto the harbor of the heavenly kingdom, finding delight in divine tranquillity.
Martyricon: Ye were vouchsafed to become radiant martyrs for the never-setting Light, and have made your abode in the Church of the firstborn; and ye rejoice with the angelic choirs, and with them entreat the Bestower of life in our behalf.
Theotokion: Thou hearest Him Who sustaineth all things, and givest suck unto Him Who giveth food unto all. Great and awesome beyond understanding is the mystery of thee, O Virgin Theotokos, who art of worshipful holiness. Wherefore, we bless thee with faith.
Canon of the Angels
O Savior, Thou didst create the incorporeal intelligences to share in Thine ineffable glory. By them do Thou preserve now Thy people, who flee unto Thee with faith and love, that we may magnify Thee directly, O Master.
Send Thou an angel of peace to preserve Thy flock, O Almighty; for Thou art the Cause of peace and love, Who preservest the divinely wise Faith, and destroyest all heresies by Thy power.
All the delight of which we sing, the radiance of heavenly delight, do Thou plant in Thy Churches, O Master; and grant us the state wherein with piety we may unceasingly magnify Thee, the Savior.
Theotokion: The ranks of angels now unceasingly hymn thy birthgiving, O all-pure one, for they stand in rank, gazing upon and sharing in His gladness; and they unceasingly magnify thee, the Theotokos.
Then, “It is truly meet to bless thee…”: and a prostration. Litany, exapostilarion, and the usual psalms.
Aposticha stichera of repentance, in Tone I—
The next world awaiteth thee, O soul, and the Judge will rebuke thy hidden and evil deeds. Wherefore, tarry not amid the things that are here, but step forth beforetime, crying out to the Judge: Cleanse me, O God, and save me!
Stichos: We were filled in the morning with Thy mercy, O Lord, and we rejoiced and were glad. In all our days, let us be glad for the days wherein Thou didst humble us, for the years wherein we saw evils. And look upon Thy servants, and upon Thy works, and do Thou guide their sons.
Overlook me not who am beset by sinful sloth, O my Savior, but lift my mind up to repentance, and show me to be a skillful laborer in Thy vineyard. Grant unto me the reward of the eleventh hour, and great mercy.
Stichos: And let the brightness of the Lord our God be upon us, and the works of our hands do Thou guide aright upon us, yea, the work of our hands do Thou guide aright.
Martyricon: Come, O ye people, and with hymns and spiritual songs let us all honor the passion-bearers of Christ, for they are the luminaries of the world and the preachers of the Faith, the ever-flowing fountain from whence healings pour forth upon the faithful. By their supplications, O Christ our God, grant peace to Thy world and great mercy to our souls.
O Theotokos, Mistress of the World, who art holier than all the holy powers and more honorable than all creatures! In that thou art good, O thou who gavest birth to the Savior, by thy supplications save us from myriad transgressions and misfortunes.
Then, “It is good to give thanks…” Trisagion through Our Father…Troparion. Litany. First Hour, and Dismissal.
Monday at Divine Liturgy
On the Beatitudes, these troparia, in Tone I—
By food did the enemy lead Adam out of paradise, but by the Cross did Christ lead back into it the thief who cried out: Remember me, O Lord, when Thou comest in Thy kingdom!
By Thy lovingkindness, O Christ God, grant me a well-spring of compunction to cleanse me of all the defilement of countless evils, and cause me to share in Thy kingdom, O Benefactor.
We bring the ranks of Thine angels before Thee to make entreaty, O Christ. Have pity on us through them, in that Thou art all-good, overlooking all our transgressions, whether committed in knowledge or in ignorance.
Martyricon: With the outpourings of your blood ye manifestly drowned the noetic pharaoh, O saints; and ye now pour forth torrents of miracles which dry up the abyss of infirmities. Wherefore, ye are called blessed.
Glory…: Let all of us, the faithful, worship the Father, glorify the Son, and hymn the most Holy Spirit, crying out and saying: O most holy Trinity, save us all!
Now & ever…: O all-immaculate one, who gavest birth to the timeless Light, with light guide my soul which hath ever been darkened by the assaults of the demons, and by thy mediations free it from the fire which is to come.
Ἦχος α'
Гла́с 1-й
Понедельник
В Неде́лю ве́чера
На Го́споди воззва́х, стихи́ры умили́тельны Влады́чны. Гла́с 1. Подо́бен: Прехва́льнии му́ченицы:
Сти́х: А́ще беззако́ния на́зриши, Го́споди, Го́споди, кто́ постои́т? Я́ко у тебе́ очище́ние е́сть.
Вся́ приве́л еси́ Твои́м Сло́вом и Ду́хом, за бла́гость, Го́споди, та́же сотвори́л еси́ слове́сное мя́ живо́тно, да Твое́ Свято́е сла́влю Всеси́льное И́мя. А́з же наипа́че сту́дными мои́ми де́лы всегда́ безче́ствую: но пощади́, молю́ся.
Сти́х: И́мене ра́ди Твоего́ потерпе́х Тя́, Го́споди, потерпе́ душа́ моя́ в Сло́во Твое́, упова́ душа́ моя́ на Го́спода.
Позна́й твое́, окая́нная душе́, Боже́ственное благоро́дие, и Оте́чество Нетле́нное, и тщи́ся всегда́ благодея́ньми сие́ достига́ти: ничто́же от тле́нных да плени́т тя́, Го́рния ча́сти еси́, те́ло же земля́ и тле́ется, да не победи́т ху́ждшее лу́чшия.
Сти́х: От стра́жи у́тренния до но́щи, от стра́жи у́тренния, да упова́ет Изра́иль на Го́спода.
Гряди́, всеокая́ная душе́ моя́, ко Преблаго́му, те́плыми слеза́ми приступи́, соде́янная тобо́ю пре́жде суда́ твоего́ вся́ испове́дуй, и ми́лостива Созда́теля, окая́нная, себе́ соде́лай, и проще́ние испроси́, пре́жде да́же две́ри не заключи́т тебе́ Госпо́дь.
И́ны стихи́ры, Безпло́тным, подо́бен то́йже:
Сти́х: Я́ко у Го́спода ми́лость, и мно́гое у Него́ избавле́ние: и То́й изба́вит Изра́иля от все́х беззако́ний его́.
Безпло́тнии а́нгели, Бо́жию Престо́лу предстоя́щии, и отону́дными светлостьми́ облистава́еми, и светоли́тии ве́чно сия́юще, и све́ти быва́юще втори́и, Христу́ моли́теся, дарова́ти душа́м на́шым ми́р и ве́лию ми́лость.
Сти́х: Хвали́те Го́спода вси́ язы́цы, похвали́те Его́ вси́ лю́дие.
Безсме́ртнии а́нгели, живо́т вои́стинну неги́блемый, от Пе́рваго прие́мше Живота́ всебога́тии, Присносу́щныя Сла́вы, и святи́и зри́телие Прему́дрости Ве́чныя бы́сте, све́та исполня́еми, и свещы́ сообраща́еми прили́чно показу́еми.
Сти́х: Я́ко утверди́ся ми́лость Его́ на на́с, и и́стина Госпо́дня пребыва́ет во ве́к.
Арха́нгели, А́нгели, Нача́ла, Престо́ли, Госпо́дствия, Серафи́ми шестокрила́тии, и многоочи́тии Херуви́ми Боже́ственнии, прему́дрости орга́ни: Си́лы, Вла́сти Боже́ственнейшии, Христо́ви моли́теся, дарова́ти душа́м на́шым ми́р и ве́лию ми́лость.
Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен: Мари́е Непоро́чная, и ума́ вся́каго превосходя́щая, Чисте́йшая Колесни́це, обдержи́ма мя́ мно́гими грехми́ и стесня́ема, к широте́ покая́ния напра́ви мя́ всеси́льнейшим Твои́м предста́тельством: и́бо мо́жеши я́ко Ма́ти вся́ Могу́щаго.
Та́же, Све́те ти́хий: Посе́м проки́мен: Се́ ны́не благослови́те Го́спода вси́ раби́ Госпо́дни:
Сти́х: Стоя́щии в хра́ме Госпо́дни, во дво́рех до́му Бо́га на́шего.
Та́же, Сподо́би Го́споди: И ектения́.
Та́же на стихо́вне стихи́ры умили́тельны. Гла́с 1:
Я́ко пучи́на мно́га прегреше́ний мои́х, Спа́се, и лю́те погружа́юся согреше́ньми мои́ми, да́ждь ми́ ру́ку я́ко Петро́ви, спаси́ мя, Бо́же, и поми́луй мя́.
Сти́х: К Тебе́ возведо́х о́чи мои́, живу́щему на небеси́. Се́ я́ко о́чи ра́б в руку́ госпо́дий свои́х, я́ко о́чи рабы́ни в руку́ госпожи́ своея́: та́ко о́чи на́ши ко Го́споду Бо́гу на́шему, до́ндеже уще́дрит ны́.
Я́ко в помышле́ниих лука́вых и в де́лех осуди́хся, Спа́се, мы́сль мне́ да́руй обраще́ния, Бо́же, да зову́ Ти: спаси́ мя, Благоде́телю Благи́й, и поми́луй мя́.
Сти́х: Поми́луй на́с, Го́споди, поми́луй на́с, я́ко по мно́гу испо́лнихомся уничиже́ния: наипа́че напо́лнися душа́ на́ша поноше́ния гобзу́ющих и уничиже́ния го́рдых.
Моли́твами, Го́споди, все́х святы́х и Богоро́дицы, ми́р Тво́й да́ждь на́м, и поми́луй на́с, я́ко Еди́н Ще́др.
Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен: Небе́сных чино́в ра́дование, на земли́ челове́ков кре́пкое предста́тельство, Пречи́стая Де́во, спаси́ ны, и́же к Тебе́ прибега́ющия: я́ко на Тя́ упова́ние по Бо́зе, Богоро́дице, возложи́хом.
Та́же: Ны́не отпуща́еши: Трисвято́е: По О́тче на́ш: Тропа́рь свято́му. Сла́ва: и ны́не: богоро́дичный тропа́рь. Посе́м ектения́. И отпу́ст.
В Неде́лю на повече́рии
Глаго́лет иере́й: Благослове́н Бо́г на́ш: Мы́ же: Ами́нь. Сла́ва Тебе́ Бо́же на́ш, сла́ва Тебе́. Царю́ Небе́сный: И про́чее обы́чно.
Кано́н моле́бный Пресвяте́й Богоро́дице, гла́с 1.
Пе́снь 1
Ирмо́с: Твоя́ Победи́тельная Десни́ца, боголе́пно в кре́пости просла́вися: Та́ бо, Безсме́ртне, я́ко Всемогу́щая, проти́вныя сотре́, изра́ильтяном пу́ть глубины́ новосоде́лавшая.
Неизглаго́ланно зачала́ еси́ Бо́га, и па́че естества́ родила́ еси́, Влады́чице Пречи́стая, земны́я от прегреше́ний изме́ншаго. Те́мже молю́ Тя: мно́гих мя́ прегреше́ний изба́ви.
Пучи́ною погружа́емь, беда́ми грехо́в неизче́тных, и скорбе́й, но окормле́нием Твои́м си́льным, и моли́твою, Всенепоро́чная, к тишине́ Боже́ственней покая́ния напра́ви.
Сла́ва: Всея́ моея́ жи́зни Предста́тельнице, от бе́д мно́гих изба́ви мя́, да благода́рственный гла́с воспева́ю Ти́, Богоро́дице Чи́стая, и бу́дущия мя́ исхити́ му́ки.
И ны́не: Обстоя́тельная нахожде́ния, и напа́стей бу́рю утоли́, Ма́ти Всенепоро́чная, Изба́вителя и Зижди́теля и Бо́га на́шего, благода́ть спасе́ния и очище́ния ми́ подаю́щи.
Пе́снь 3
Ирмо́с: Еди́не ве́дый челове́ческаго существа́ не́мощь, и ми́лостивно в не́ вообра́жься, препоя́ши мя́ с высоты́ си́лою, е́же вопи́ти Тебе́, Святы́й: Одушевле́нный Хра́ме неизрече́нныя Сла́вы Твоея́, Человеколю́бче.
Виде́ние зра́ка Твоего́ Чи́стаго, а́нгелом у́бо сла́достно, челове́ком же е́сть спаси́тельно, духово́м же лука́вствия стра́шно: е́же ве́рою почита́юще и целу́юще, Богоро́дице, ду́шу просвеща́ем.
Кровьми́ из Тебе́ деви́ческими, Пло́ть Свою́ обложи́ Соде́тель и Госпо́дь: Его́же моли́, Всенепоро́чная, растле́вша мя́ безме́стными дея́ньми, уще́дрити за неизрече́нную ми́лость.
Сла́ва: Жи́зни стяжа́в Тя́ Храни́тельницу, и Сте́ну необори́му, и по кончи́не Покро́в Тя́ обрести́, и Засту́пницу непобеди́му, к Бо́гу вводя́щу, и живо́т подаю́щу ве́чный, и сла́ву, Пренепоро́чная.
И ны́не: Зача́тие безсе́менно Чи́стая, и Рождество́ нетле́нно: Бо́г бо бе́ я́ве рожде́йся, челове́ческаго естества́ паде́ние призыва́я. Те́мже Богоро́дицу Тя́ и́стинную и су́щую воспева́ем.
Пе́снь 4
Ирмо́c: Го́ру Тя́ благода́тию Бо́жиею приосене́нную, прозорли́выма Авваку́м усмотри́в очи́ма, из Тебе́ изы́ти Изра́илеву провозглаша́ше свято́му, во спасе́ние на́ше и обновле́ние.
Неудержа́нное стремле́ние к злу́ влече́т мя́, де́йствием врага́, и обы́чаем лука́вым: помози́ ми, Влады́чице, да не до конца́ всепа́губный нападе́т на мя́, сме́ртию возбраня́я ми́ к покая́нию.
Все́ вре́мя живота́ моего́ ижди́х в блуде́х злы́х, и я́звах лю́тых, и ны́не веду́т смире́нную ду́шу мою́ си́х де́латели: Богороди́тельнице Де́во, помози́ ми.
Сла́ва: Услы́ши гла́с мо́й боле́зненный, Всенепоро́чная, и́же из глубины́ души́ привноша́ю стена́ньми, и разреше́ние пода́ждь ми́ долго́в, и́хже соде́ях окая́нный мы́слию, и нра́вом несмы́сленным.
И ны́не: Влады́чице ми́ра, Богоро́дице, помози́ ми, прелука́вый вра́г поглоща́ет мя́ зе́льне лю́тыми воспомина́нии и помышле́нии, я́же от Бо́га мя́ разлуча́ют. Не оста́ви у́бо мене́, ниже́ пре́зри.
Пе́снь 5
Ирмо́с: Просвети́вый сия́нием прише́ствия Твоего́, Христе́, и освети́вый Кресто́м Твои́м ми́ра концы́, сердца́ просвети́ Све́том Твоего́ Богоразу́мия, правосла́вно пою́щих Тя́.
Се́ гото́ву ко спасе́нию по́мощь стяжа́х, сего́ ра́ди Тебе́ припа́даю, и зову́ со слеза́ми: Богоро́дице, изба́ви мя́ от стре́л чужда́го, и бу́дущаго истяза́ния.
Ты́ Кре́пость моя́, Ты́ Похвала́ и Ра́дование, и Храни́тельница ми́ еси́, и Заступле́ние, и Прибе́жище, и Предста́тельница Непобеди́ма, Пресвята́я Богоро́дице Де́во. Те́мже спаси́ раба́ Твоего́.
Сла́ва: Оскве́рншуюся окая́нную мою́ ду́шу страстьми́, окропле́нием Боже́ственныя Твоея́ моли́твы очи́сти, Богоро́дице Пречи́стая, подаю́щи спасе́ния Твоего́ све́тлую оде́жду.
И ны́не: В жи́зни мое́й тве́рдое ми́ окормле́ние еси́, треволне́ния избавля́ющи мно́гих обстоя́ний, и во исхо́де мое́м, молю́ Тя, предста́ни ми́ спаса́ющи, Ма́ти Христа́ Бо́га.
Пе́снь 6
Ирмо́с: Обы́де на́с после́дняя бе́здна, не́сть избавля́яй, вмени́хомся я́ко о́вцы заколе́ния, спаси́ лю́ди Твоя́, Бо́же на́ш: Ты́ бо кре́пость немощству́ющих и исправле́ние.
Безневе́стная Богороди́тельнице Пречи́стая, ру́ку Твою́ простри́ ми, и исхи́ти из глубины́ зо́л, я́же безу́мием исхода́таих мое́й души́ стра́стней преокая́нный.
Воста́ни, Чи́стая, на по́мощь рабу́ Твоему́, иму́щему наде́жду свою́ с Бо́гом, к Твоему́ заступле́нию непобеди́мому: да не вра́г возмо́г, во́змет и погуби́т мя́.
Сла́ва: Боля́щих Цели́тельницу, па́дающих Воста́ние, согреша́ющих Очище́ние, Богоро́дице, Тебе́ молю́, со слеза́ми припа́даю, и зову́ Ти: я́ко Сильна́, Сама́ мя спаси́ погиба́ющаго.
И ны́не: Поми́луй, Чи́стая, смире́нную мою́ ду́шу, предвари́ и восхи́ти, изъе́млющи ю́ от лука́ваго: тщи́тся бо в про́пасть посла́ти ю́ злы́х ра́ди, я́же ле́ность мно́гая соде́ла.
Та́же, Го́споди, поми́луй, три́жды. Сла́ва: и ны́не:
Седа́лен, гла́с 1. Подо́бен: Гро́б Тво́й, Cпа́се:
Моли́твенницу ко Го́споду стяжа́хом Тя́ вси́, Чи́стая, и притека́ем в Це́рковь Твою́ Святу́ю, прося́ще по́мощи от Тебе́, Присноде́во: изба́ви у́бо на́с от бесо́вския зло́бы и муче́ния, и осужде́ния стра́шнаго, Тя́ блажа́щия.
Пе́снь 7
Ирмо́с: Тебе́ У́мную, Богоро́дице, Пе́щь разсмотря́ем ве́рнии: я́коже бо о́троки спасе́ три́ Превозноси́мый, ми́р обнови́, во чре́ве Твое́м всеце́л, Хва́льный отце́в Бо́г, и Препросла́влен.
Боже́ственная Ски́ния, Влады́це, была́ еси́, я́ко заче́нши во чре́ве, и ро́ждши Сего́ пло́тию, Еди́на Непоро́чная. Те́мже на́с изба́ви страсте́й, и боле́зней, и скорбе́й, и долго́в: и́бо и́маши кре́пость и си́лу мно́гу.
Уста́ви, Чи́стая, боле́знь нестерпи́мую, преокая́нныя моея́ души́, ра́дость ми́ и́стинную, Влады́чице, подаю́щи, реша́щи прегреше́ний мои́х мно́гих му́тную волну́: Ты́ бо ми́ еси́ прибе́жище и избавле́ние.
Сла́ва: Все́ на Тя́ упова́ние положи́х спасе́ния моего́: Тя́ бо стяжа́х по́мощь, и Непобори́м Сто́лп, и Утвержде́ние, и Тве́рдости Извеще́ние, и Тобо́ю Ца́рство получи́ти наде́юся, Влады́чице.
И ны́не: Восто́к Со́лнца была́ еси́ Сла́вы, Влады́чице Чи́стая: Тобо́ю бо Явле́йся, вся́ свободи́ тьмы́ и неве́дения, и смра́дных прегреше́ний. Те́мже вопию́ Ти: вне́шния мя́ тьмы́ свободи́.
Пе́снь 8
Ирмо́с: В пещи́ о́троцы Изра́илевы, я́коже в горни́ле добро́тою благоче́стия, чисте́е зла́та блеща́хуся, глаго́люще: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Го́спода, по́йте и превозноси́те во вся́ ве́ки.
Страсте́й смуще́ние лю́те оскорбля́ет ду́шу мою́, Богоро́дице: тишины́ же и ми́ра Я́же Вино́вника, Чи́стая, и Пода́теля ро́ждши, в ми́рне устрое́нии соблюда́ющи, ти́хостныя мя́ испо́лни ра́дости и весе́лия.
Спасе́ния Хода́таица на́м яви́лася еси́, Богоро́дице, ро́ждшая Спа́са и Влады́ку вся́ческих. Те́мже молю́ Тя́: спасе́ния сподо́би смире́нную мою́ ду́шу, песносло́вити Тя́ ве́рно во вся́ ве́ки.
Сла́ва: Я́же Зижди́теля все́х и Бо́га неизглаго́ланно заче́нши, спаси́ мя от тли́, и вся́каго искуше́ния, и дава́й вопи́ти при́сно: благослови́те вся́ дела́ Го́спода, по́йте и превозноси́те Его́ во ве́ки.
И ны́не: Вся́ческих Зижди́теля и Бо́га родила́ еси́, Де́во, Его́же моли́, дарова́ти прегреше́ний очище́ние, и скорбе́й избавле́ние и напа́стей, и ве́чнаго огня́, и осужде́ния, славосло́вящым непреста́нно Твою́ сла́ву.
Пе́снь 9
Ирмо́с: О́браз чи́стаго Рождества́ Твоего́, огнепали́мая купина́ показа́ неопа́льная: и ны́не на на́с напа́стей свире́пеющую угаси́ти мо́лимся пе́щь, да Тя́, Богоро́дице, непреста́нно велича́ем.
Ма́ти Бо́жия Всенепоро́чная, ми́лостивную Твою́ утро́бу мне́ отве́рзи, и от у́ст мы́сленнаго во́лка изба́ви мя́, и́щущаго погуби́ти и растли́ти мя́: поми́луй, молю́ Тя, не возврати́ мене́ посра́млена раба́ Твоего́.
Всея́ моея́ жи́зни бу́ди Предста́тельница, и тве́рдое Заступле́ние. И изба́ви мя́, Всечи́стая, мно́гих напа́стей и печа́лей, и враго́в языкобо́лия, но и огня́ ве́чнаго изба́ви мя́.
Сла́ва: Еди́на боля́щих Посеще́ние: Еди́на па́дших Исправле́ние, Влады́чице: Еди́на к Бо́гу Руководи́тельница и Вхо́д: Еди́на Хода́таица ве́чных бла́г, поми́луй мя́ еди́наго, па́че все́х согреши́вшаго.
И ны́не: Приими́ мою́ сле́зную ны́не моли́тву, и пода́ждь ми́ оставле́ние согреше́ний, и мно́гих злы́х, я́же соде́ях, Богоро́дице, Всепе́тая Влады́чице: до конца́ бо погиба́ю от безме́рнаго отча́яния.
Та́же, Досто́йно е́сть: и про́чее обы́чно, и отпу́ст.
В понеде́льник у́тра
По 1-м стихосло́вии, седа́льны умили́тельны. Гла́с 1:
В беззако́ниих зача́т е́смь а́з блу́дный, не сме́ю взира́ти на высоту́ небе́сную. Но дерза́я на человеколю́бие Твое́ зову́: Бо́же, очи́сти мя́ и спаси́ мя.
Сти́х: Го́споди, да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́, ниже́ гне́вом Твои́м нака́жеши мене́.
А́ще пра́ведник едва́ спаса́ется, а́з где́ явлю́ся гре́шный? тяготы́ и зно́я дневна́го не понесо́х: но с нае́мники единонадеся́таго часа́ сопричти́ мя Бо́же, и спаси́ мя.
Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен: Пречи́стая Богоро́дице, Я́же на Небесе́х благослове́нная, и на земли́ славосло́вимая: ра́дуйся Неве́сто Неневе́стная.
По 2-м стихосло́вии седа́льны. Гла́с 1. Подо́бен: Гро́б Тво́й Спа́се:
Объя́тия О́тча отве́рсти ми́ потщи́ся, блу́дне ижди́х мое́ житие́, на бога́тство неиждива́емое взира́яй щедро́т Твои́х Спа́се, ны́не обнища́вшее мое́ се́рдце не пре́зри. Тебе́ бо, Го́споди, во умиле́нии зову́: согреши́х Ти́, спаси́ мя.
Сти́х: Го́споди, да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́, ниже́ гне́вом Твои́м нака́жеши мене́.
Суди́ще Твое́ стра́шно, и су́д пра́веден, дела́ моя́ лю́та: но Ты́ Ми́лостиве, предвари́в мя́ спаси́, и му́ки свободи́, и изба́ви, Влады́ко, шу́их ча́сти, и сподо́би одесну́ю Тебе́ ста́ти, Судие́ Пра́веднейший.
Та́же му́ченичен:
Сти́х: Ди́вен Бо́г во святы́х Свои́х, Бо́г Изра́илев.
Страда́ния похвало́ю, венце́в досто́инством, сла́внии страстоте́рпцы оде́яшася Тобо́ю Го́споди: терпе́нием бо ра́н, беззако́нных победи́ша, и си́лою Боже́ственною с Небесе́ побе́ду прия́ша. Те́х моли́твами и мене́ свободи́ от неви́димаго врага́, Спа́се, и спаси́ мя.
Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен: Упра́ви, Чи́стая, окая́нную мою́ ду́шу, и уще́дри ю́ от мно́жества прегреше́ний, во глубину́ попо́лзшуюся поги́бели, Всенепоро́чная, и в ча́с мя́ стра́шный сме́ртный Ты́ исхити́ оглаго́лующих де́монов, и вся́кия му́ки.
И́ны седа́льны, егда́ стихосло́вится 3-я кафи́сма. Гла́с 1
Подо́бен: Гро́б Тво́й Спа́се:
Безу́мно от Тебе́ удали́вся, Всеще́дре, блу́дно мое́ ижди́х житие́, рабо́таяй страсте́м безслове́сным всегда́: но приими́ мя а́нгелов моли́твами, О́тче Благоутро́бне, я́коже блу́днаго о́трока, и спаси́ мя.
Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен: Невеще́ственных во́инств преиму́щая Отрокови́це, и чи́ны Небе́сныя превосходя́щая еди́на, досто́йную похвалу́ от ни́х прие́млеши, Всечи́стая: но моли́ Сы́на Твоего́ со А́нгелы, е́же изба́витися мне́ от страсте́й мучи́тельства, еди́ному осужде́нному.
Кано́н умили́тельный, его́же краестро́чие: Прегреше́ний мои́х скве́рну омы́й, Сло́ве. Творе́ние господи́на Ио́сифа. Гла́с 1.
Пе́снь 1
Ирмо́с: Твоя́ Победи́тельная Десни́ца боголе́пно в кре́пости просла́вися: Та́ бо, Безсме́ртне, я́ко Всемогу́щая проти́вныя сотре́, изра́ильтяном пу́ть глубины́ новосоде́лавшая.
Грехо́в мои́х мно́жество, по мно́жеству, Христе́, ми́лости Твоея́, молю́ся Ти́, потреби́, и помышле́ние обраще́ния ми́ да́руй: я́ко да Твою́ сла́влю Я́же па́че ума́ Благосты́ню.
Яви́лся еси́ за милосе́рдие щедро́т, на земли́ воплоща́емь Челове́к: те́мже па́че челове́ка, Сло́ве Бо́жий, согреши́вша приими́ мя ны́не покая́нием к щедро́там Твои́м припа́дающаго.
Та́же му́ченичны: Умерщвле́ние подража́вше, Христа́ во́лею пострада́вшаго, всехва́льнии, и сме́рть, стра́сти претерпе́сте многови́дныя и сме́рть, присносла́внии. Те́мже безсме́ртное житие́ улучи́сте, му́ченицы.
Му́ченичен: О́гнь Любве́ Боже́ственныя пресла́вно вну́трь нося́ще му́ченицы, огня́ не убоя́стеся: но те́плыми боле́зней преспе́янии многобо́жия вещество́ вся́кое попали́сте.
Богоро́дичен: Чи́нове безпло́тных с на́ми воспева́ют Тя́, Де́во Всепе́тая: необъиме́ннаго бо во чре́ве Твое́м Воплоще́нна родила́ еси́, пребы́вши Де́ва я́коже и пре́жде Рождества́, Богоневе́сто.
Други́й кано́н безпло́тным, его́же краестро́чие:
Пе́рвое А́нгелом пе́ние. Творе́ние господи́на Феофа́на. Гла́с 1.
Пе́снь 1
Ирмо́с то́йже.
Престо́лу предстоя́ще све́тло Влады́чнему, всесвяти́и А́нгели, Отцу́ собезнача́льна, и Того́ вели́каго сове́та А́нгела, сло́во ми́ вдохну́ти ва́с пою́щу, моли́теся. Два́жды.
Зерца́ла Све́та Богонача́льна, и Трисо́лнечныя Свещи́ сия́ние в себе́ прие́млющия, по ели́ку пости́жно, а́нгельския чи́ны пе́рвее умы́слив, У́м Боже́ственный соста́ви.
Богоро́дичен: Украше́й я́ко Бо́г чинонача́лия Вы́шних Си́л, во Утро́бу Неискусобра́чную, Серафи́мов вы́шшу, всели́ся Твою́ Богоро́дице, и пло́ть непреме́нна бы́сть.
Пе́снь 3
Ирмо́с: Еди́не ве́дый челове́ческаго существа́ не́мощь, и ми́лостивно в не́ вообра́жся, препоя́ши мя́ с высоты́ си́лою, е́же вопи́ти Тебе́, Святы́й: Одушевле́нный Хра́ме неизрече́нныя Сла́вы Твоея́, Человеколю́бче.
Возни́кни, гряди́, о душе́! И возопи́й Созда́телю Твоему́, та́йная твоя́ вся́ Ве́дущему, и покая́ния плоды́ покажи́: я́ко да поми́лует тя́ Ще́дрый Госпо́дь, и огня́ ве́чнаго изба́вит.
Очи́сти, Еди́не Бла́же, очи́сти и спаси́ мя, я́ко мыта́рь со стра́хом зову́ Ти: мно́жеством грехо́в влеки́йся, и преклоня́емь е́смь тягото́ю прегреше́ний, и студа́ безме́рнаго исполня́яйся.
Му́ченичен: Му́дростию и ра́зумом и́стинным му́ченицы исполня́еми, е́ллинскую му́дрость обуи́ша, му́дростную же зло́бу погуби́ша, и кре́пко пострада́вше, досто́йне восприя́ша побе́ды венцы́, ра́дующеся.
Му́ченичен: Еди́ницу у́бо Естество́м, страда́льцы, Тро́ицу же Ли́цы испове́дающе, пре́лесть многобо́жную Боже́ственною ве́рою потреби́сте, и свети́льницы яви́стеся, все́х озаря́юще сердца́ луча́ми благода́тными.
Богоро́дичен: Свята́я Богоневе́сто Чи́стая, свя́то породила́ еси́, во Святы́х почива́ющаго, Сы́на и Сло́ва Отцу́ собезнача́льнаго, освяща́ющаго о Святе́м Ду́се, и́же Того́ благоче́стно освяща́ющия.
И́н
Ирмо́с то́йже.
Све́ту Богоде́тельному Серафи́ми несре́дственно приближа́ющеся, и многогу́бо И́м насыща́еми, первода́тными я́ве сия́ньми перводе́льно све́тятся, и я́ко све́ти втори́и быва́ют, Божество́м обожа́еми. Два́жды.
А́нгельския све́тлости пе́ти усе́рдно жела́юще, я́же те́ми от Бо́га по́мощь подае́мую, ве́рнии про́сим ума́ чистото́ю, и пречи́стыми усты́, и да полу́чим си́х сия́ние.
Богоро́дичен: Ума́ Пресу́щественнаго ви́дети сподобля́еми, я́ко ле́по, Гаврии́л, Де́во Всенепоро́чная, ра́дованен гла́с принесе́ Тебе́, Словесе́ зача́тие я́ве возвеща́я Ти́, и неизрече́нное Рождество́ пропове́дая Твое́.
Пе́снь 4
Ирмо́с: Го́ру Тя́ благода́тию Бо́жиею приосене́нную, прозорли́выма Авваку́м усмотри́в очи́ма, из Тебе́ изы́ти Изра́илеву провозглаша́ше Свято́му, во спасе́ние на́ше и обновле́ние.
Кому́ тя, душе́ моя́ окая́нная, уподо́блю, де́лающую лю́тая, и не творя́щую до́брых? Обрати́ся, возопи́й тебе́ ра́ди обнища́вшему во́лею: Сердцеве́дче, уще́дри, и спаси́ мя.
Определи́вый покая́ние Спа́се обраща́ющымся, е́же ми́ пода́ждь, Бла́же, пре́жде конца́ житию́ дая́ ми умиле́ние и воздыха́ние, я́ко блудни́це пе́рвее, облобыза́ющей но́зе Твои́, Влады́ко.
Му́ченичен: Во́д духо́вных испо́лншеся му́ченицы, воды́ жи́вы ре́ки яви́шася манове́нием Боже́ственным, и пре́лести изсуши́ша му́тныя, Христе́, пото́ки Ду́хом, и ве́рных мы́сли напои́ша.
Му́ченичен: Вельми́ подви́гшеся Боже́ственнии му́ченицы, огня́ бо и меча́, и лю́тых все́х претерпе́ша томле́ние. Те́х моле́ньми, Сло́ве Бо́жий, превели́кия изба́ви му́ки ве́чныя, ве́рою пою́щия Тя́.
Богоро́дичен: И́же дре́вле из Отца́ Нерожде́нна Сы́н рожде́йся, рождество́ име́ ле́тное, из Тебе́, Де́во, вопло́щься, ле́тную бра́нь земноро́дных отъя́ти хотя́ Благоутро́бный, И́же дне́й и ле́т превы́ше Сы́й.
И́н
Ирмо́с то́йже.
Престо́ли пе́рвое исполня́юще удобре́ние, и Херуви́ми и Серафи́ми, Боже́ственными Заря́ми, несре́дственно све́тятся, богоде́тельная священнонача́лия прие́млюще, ны́не пою́т: сла́ва Си́ле Твое́й, Го́споди. Два́жды.
Пою́т Тричи́сленную Еди́ницу Божества́ тро́ическими свяще́ннии непреста́нными гла́сы, явля́юще Серафи́ми пречи́стое богосло́вия та́инство, и правосла́вней ве́ре науча́юще.
Богоро́дичен: И́же вся́кия тва́ри превы́шши разумева́емь, па́че ума́ живонача́льным зда́нием, вои́стинну на земли́ соверша́я чудеса́, де́вственными све́тлостьми, во Твое́ чи́стое чре́во всели́ся, Пречи́стая.
Пе́снь 5
Ирмо́с: Просвети́вый сия́нием прише́ствия Твоего́ Христе́, и освети́вый Кресто́м Твои́м ми́ра концы́, сердца́ просвети́ све́том Твоего́ Богоразу́мия, правосла́вно пою́щих Тя́.
Впадо́х в тле́ние страсте́й, и бою́ся Твоего́ пра́веднаго Суди́ща, пра́ведный Го́споди. Те́мже молю́ся Ти́: укрепи́ мя твори́ти де́лания блага́я, оправда́ющая мя́.
Безве́стная и та́йная се́рдца моего́ Ты́ ве́си, Бо́же мо́й, и Зижди́телю, и Го́споди, не осуди́ у́бо мене́ в ча́с суда́, внегда́ прии́деши суди́ти вся́ческим.
Му́ченичен: Святи́и причасти́вшеся огню́, разжже́ние показа́ху Боже́ственнаго своего́ любле́ния. Те́мже ороша́еми, ча́янием Бу́дущих богоно́снии веселя́хуся.
Му́ченичен: Укрепля́еми благи́х наде́ждею му́ченицы, претерпева́ху растерза́ния удо́в терпели́вейше, и многоко́зненнаго, жи́лами свои́ми неосла́бленнаго терпе́ния, удави́ша.
Богоро́дичен: Вети́йствующая уста́ не возмо́гут, Рождества́ Твоего́ неизрече́нное пове́дати чу́до, Богоневе́сто: Несказа́ннаго бо ражда́еши, и на объя́тиях но́сиши руко́ю Содержа́щаго вся́ческая.
И́н
Ирмо́с то́йже.
Любо́вию Боже́ственною распала́еми, Госпо́дьствия, Вла́сти и Си́лы, чи́нове втори́и, немо́лчными усты́ Богонача́льное песносло́вят Еди́но Существо́ и Си́лу.
Управля́ются Арха́нгельстии чи́нове Ду́хом, и А́нгелов, и Нача́лов, со безчи́сленными во́инствы: Еди́но Триипоста́сное Просвети́тельно Существо́ почита́ти све́тло учи́ми су́ть.
Богоро́дичен: Украси́лася еси́ па́че вся́каго а́нгельскаго благоле́пия, а́нгелов бо Творца́ заче́нши и Го́спода, Богома́ти Пречи́стая, воплоти́вшагося неизрече́нно от Твои́х крове́й, родила́ еси́.
Пе́снь 6
Ирмо́с: Обы́де на́с после́дняя бе́здна, не́сть избавля́яй, вмени́хомся я́ко о́вцы заколе́ния, спаси́ лю́ди Твоя́, Бо́же на́ш: Ты́ бо кре́пость немощству́ющих и исправле́ние.
Сы́й вра́чь Христе́, исцели́ стра́сти се́рдца моего́, и омы́й мя́ от вся́кия скве́рны, струя́ми, Иису́се мо́й, умиле́ния, да пою́ и велича́ю благоутро́бие Твое́.
Блудя́ща мя́ на путе́х поги́бели, и в ро́в согреше́ний впа́дающа мя́ обрати́, Христе́, и к незаблу́дным стезя́м наведи́ Твои́х честны́х оправда́ний, я́ко да сла́влю Тя́.
Му́ченичен: Ка́мение вои́стинну многоце́нное, ка́мением посыпа́еми, не отверго́шася Ка́мене Жи́зненнаго, ниже́ истука́нному ка́мению пожро́ша, сла́внии и венцено́сцы Госпо́дни му́ченицы.
Му́ченичен: Обно́вльше ду́шы ра́лом ве́ры му́ченицы, страда́ния кла́с Ду́хом Боже́ственным стори́чный возрасти́ша, и пи́щи блаже́нныя сподо́бишася.
Богоро́дичен: О́гненных слу́г О́гнь роди́вши, яви́лася еси́ Всенепоро́чная и тва́ри вся́кия перводе́льне, Пречи́стая Де́во преиму́щая, в жена́х Благослове́нная Богора́дованная.
И́н
Ирмо́с то́йже.
Чи́ни безпло́тных, Го́споди, Престо́лу предстоя́ще Сла́вы Твоея́, Человеколю́бче, гла́сы а́нгельскими непреста́нными Тя́ почита́ют: Ты́ бо кре́пость еси́ те́х, Христе́, и пе́ние. Два́жды.
Лице́ Твое́ зря́ще А́нгели, добро́ту недомы́слимую, Пребоже́ственное благоле́пие Твоея́ Боже́ственныя све́тлости, просвеща́ются: Ты́ бо те́х и све́т еси́ и ра́дование.
Богоро́дичен: Воплоти́ся, И́же пре́жде сы́й Безпло́тное Сло́во, из Тебе́, Пречи́стая, вся́ческая во́лею творя́й, и безпло́тных во́инства приведы́й от небытия́, я́ко Всеси́лен.
Пе́снь 7
Ирмо́с: Тебе́ у́мную Богоро́дице, Пе́щь разсмотря́ем ве́рнии: я́коже бо о́троки спасе́ три́ Превозноси́мый, ми́р обнови́, во чре́ве Твое́м всеце́л, Хва́льный отце́в Бо́г, и Препросла́влен.
Львы́ дре́вле Дании́л укроти́, сожи́тельницу име́яй доброде́тель: тому́ поревну́й, о душе́, и рыка́ющаго всегда́ я́ко льва́, и объя́ти хотя́ща тя́, е́же к Бо́гу взира́нием при́сно, безде́льна сотвори́.
Премно́жеством блуда́, Го́споди, ду́шу оскверни́х лю́те. Превосходя́щую у́бо, Христе́, имы́й благосты́ню, приими́ я́ко блу́днаго, и пою́ща мя́ уще́дри: Препе́тый отце́в Бо́г, и Препросла́влен.
Му́ченичен: Зако́ном Христо́вым благомо́щно укрепля́еми, беззако́нных сове́ты погуби́ша, непобеди́мии му́ченицы, зако́нно же сконча́вшеся, воспева́ху: Препе́тый отце́в Бо́г благослове́н еси́.
Му́ченичен: Богоза́рнии Госпо́дни му́ченицы, распала́еми Све́том Тро́ическим, я́ве муче́ния тьму́, и пре́лести мглу́ разруши́сте, пою́ще: Препе́тый отце́в Бо́г, и Препросла́влен.
Богоро́дичен: Зако́ни естества́ в Тебе́ обновля́ются: Законода́вца бо Христа́ кроме́ зако́н плотски́х ражда́еши, Всенепоро́чная, все́м избавле́ние законополага́юща пою́щым: Препе́тый отце́в Бо́г и Препросла́влен.
И́н
Ирмо́с то́йже.
Безнача́льный Све́т Ты́ еси́ Влады́ко, от Отца́ Све́та возсия́вый, А́нгелов во́инства све́ты устро́ил еси́, зерца́ла прие́млюща, блиста́ние Твое́ незаходи́мое: Препе́тый отце́в Бо́г, и Препросла́влен.
Ро́д челове́чь, И́же все́х Госпо́дь, приставле́ньми а́нгельскими я́ве спаса́еши: сия́ бо предста́вил еси́ все́м ве́рующым, и правосла́вно пою́щым Тя́, Препе́таго отце́в Бо́га, и Препросла́влена.
Язы́к и у́м не мо́жет, Влады́ко, Твои́х чуде́с изрещи́, и де́л благоле́пное: Ты́ бо просвети́л еси́ вся́кое удобре́ние Небе́сных Си́л: Препе́тый отце́в Бо́г, и Препросла́влен.
Богоро́дичен: Из Тебе́, Чи́стая, Сы́н воплоти́ся, И́же пре́жде без ма́тере из Отца́, и без отца́ е́же по на́м, на́с ра́ди бы́в. Ему́же ны́не слу́жат безпло́тных полки́, я́ко Хвали́мому отце́в Бо́гу, и Препросла́влену.
Пе́снь 8
Ирмо́с: В пещи́ о́троцы Изра́илевы, я́коже в горни́ле добро́тою благоче́стия, чисте́е зла́та блеща́хуся, глаго́люще: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Го́спода, по́йте и превозноси́те во вся́ ве́ки.
Изба́вителю мо́й, Благоутро́бне Христе́, ны́не одержа́щия мя́ мглы́ грехо́вныя, и вся́ких искуше́ний изба́ви зову́ща: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Го́спода, по́йте и превозноси́те во вся́ ве́ки.
Егда́ хо́щеши приити́, Христе́, во сла́ве, суди́ти ми́ру, стоя́нию избра́нных Твои́х сопричти́ и мене́, вопию́ща и глаго́люща: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Го́спода, по́йте и превозноси́те во вся́ ве́ки.
Му́ченичен: К земли́ Христо́ве святи́и му́ченицы преидо́сте: на земли́ бо вельми́ подви́гшеся, Небе́сную жи́знь восприя́сте, пою́ще: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Го́спода, по́йте и превозноси́те во вся́ ве́ки.
Му́ченичен: Совле́кшеся те́ла тле́ннаго, во оде́жду безсме́ртия я́ко му́ченицы победоно́снии облеко́стеся во Христа́, с высоты́ взыва́юще: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Го́спода, по́йте и превозноси́те во вся́ ве́ки.
Богоро́дичен: Свяще́ннии Тя́ гла́си издале́ча провозвести́ша, Пречи́стая, бы́ти Тебе́ Ма́тери вся́ сотво́ршему Бо́гу. Ему́же пое́м: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Го́спода, по́йте и превозноси́те во вся́ ве́ки.
И́н
Ирмо́с то́йже.
Просвеще́нная и близосве́тная а́нгелов во́инства луча́ми Трисо́лнечныя Красоты́, ве́рнии подража́юще воспои́м: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Го́спода, по́йте и превозноси́те во вся́ ве́ки.
Я́ко Исто́чник все́х до́брых, Богонача́льнейшая приво́дит Боже́ственная Си́ла све́ты вторы́я, Све́т пе́рвый прие́млюща и вопию́ща: благослови́те вся́ дела́ Госпо́дня Го́спода, по́йте и превозноси́те во вся́ ве́ки.
Ум Пе́рвый и Соде́тель, преми́рныя умы́ а́нгельския, пресу́щественне соста́ви Себе́, я́ве приближа́ющияся, и вопию́щия: вся́ дела́ Госпо́дня Го́спода по́йте, и превозноси́те во вся́ ве́ки.
Богоро́дичен: Па́че сло́ва из Отца́ рожде́нна пре́жде ве́к, неизрече́нно Воплоще́нна родила́ еси́ на́м, Де́во Всенепоро́чная. Ему́же вопие́м: вся́ дела́ Госпо́дня Го́спода по́йте, и превозноси́те во вся́ ве́ки.
Пе́снь 9
Ирмо́с: О́браз чи́стаго Рождества́ Твоего́ огнепали́мая купина́ показа́ неопа́льная: и ны́не на на́с напа́стей свире́пеющую угаси́ти мо́лимся пе́щь, да Тя́, Богоро́дице, непреста́нно велича́ем.
Я́коже ханане́я зову́ Ти: поми́луй мя́, Сло́ве: ду́шу бо и́мам де́монскими нанесе́нии бе́дствующую, и безу́мно беззако́нная де́лающую, и нечу́вствующую Боже́ственнаго Твоего́ стра́ха, Долготерпели́ве.
Поста́ви, Го́споди, на ка́мени повеле́ний Твои́х души́ моея́ но́зе, и безсту́дно запя́ти мя́ хотя́ща, запни́ зми́я, и изба́ви мя́ сего́ злоде́йства, я́ко Бла́г и Многоми́лостив.
Му́ченичен: Уже́ пре́жде му́ченицы, искуше́ний во́ду непостоя́нную, и ра́н лю́тых бу́рю, ко приста́нищу я́ве достиго́сте го́рняго Ца́рствия, Боже́ственныя тишины́ наслажда́ющеся.
Му́ченичен: Све́та Невече́рняго му́ченицы светови́дни бы́ти сподо́бистеся, и в Це́ркви Перворожде́нных весели́теся, и со а́нгельскими ли́ки ра́дуетеся, с ни́миже Живода́вца о на́с моли́те.
Богоро́дичен: Но́сиши вся́ Нося́щаго, и дои́ши все́м пи́щу Даю́щаго, ве́лие и стра́шно е́же па́че ума́ Твое́ та́инство, Ковче́же Честны́я Святы́ни, Де́во Богоро́дице. Те́мже Тя́ ве́рою ублажа́ем.
И́н
Ирмо́с то́йже.
Прича́стники неизрече́нныя Сла́вы Твоея́, безпло́тныя умы́, Спа́се, соста́вил еси́: и ны́не те́ми Твоя́ лю́ди сохрани́, Тебе́ ве́рою и любо́вию прибега́ющия, да Тя́, Влады́ко, непреста́нно велича́ем.
Да посыла́еши ми́рнаго А́нгела, соблюда́юща, Вседержи́телю, ста́до Твое́: ми́ра бо и любве́ Ты́ вино́вен, и богому́дренную ве́ру соблюда́юща, и вся́ е́реси Твое́ю Си́лою разруша́юща.
Ве́сь Сла́дость воспева́емый, Небе́сную сла́достную све́тлость насади́ в це́рквах Твои́х, Влады́ко, и благоче́стно да́ждь в состоя́ние, да Тя́ Спаси́теля непреста́нно велича́ем.
Богоро́дичен: Чи́ни а́нгельстии Пречи́стая, ны́не немо́лчно Твое́ Рождество́ почита́ют: в чину́ бо стоя́т взира́юще, весе́лия Его́ насыща́ющеся, и Тя́ Богоро́дицу непреста́нно велича́ют.
Та́же: Досто́йно е́сть: Ектения́ ма́лая, и свети́лен. Та́же псалмы́ обы́чныя.
На стихо́вне стихи́ры умили́тельны, гла́с 1:
И́н тя́ ми́р, душе́, ожида́ет, и Судия́ хо́щет твоя́ обличи́ти та́йная и лю́тая. Не пребу́ди у́бо в зде́шних, но предвари́ вопию́щи Судии́: Бо́же, очи́сти мя́, и спаси́ мя.
Сти́х: Испо́лнихомся зау́тра ми́лости Твоея́, Го́споди, и возра́довахомся и возвесели́хомся, во вся́ дни́ на́шя возвесели́хомся, за дни́, в ня́же смири́л ны́ еси́, ле́та, в ня́же ви́дехом зла́я: и при́зри на рабы́ Твоя́, и на дела́ Твоя́, и наста́ви сы́ны и́х.
Не пренебрези́ мене́, Спа́се мо́й, ле́ностию грехо́вною одержи́ма, воздви́гни мое́ помышле́ние к покая́нию, и Твоего́ виногра́да де́лателя иску́сна покажи́ мя: да́руй ми́ единагона́десяте часа́ мзду́, и ве́лию ми́лость.
Сти́х: И бу́ди све́тлость Го́спода Бо́га на́шего на на́с, и дела́ ру́к на́ших испра́ви на на́с, и де́ло ру́к на́ших испра́ви.
Му́ченичен: Страстоте́рпцы Христо́вы, прииди́те лю́дие вси́ почти́м, пе́ньми и пе́сньми духо́вными, свети́льники ми́ра, и пропове́дники ве́ры, исто́чник приснотеку́щий, из него́же истека́ют ве́рным исцеле́ния: те́х моли́твами, Христе́ Бо́же на́ш, ми́р да́руй ми́ру Твоему́, и душа́м на́шым ве́лию ми́лость.
Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен. Подо́бен: Небе́сных чино́в:
Святе́йшая святы́х все́х Си́л, Честне́йшая всея́ тва́ри Богоро́дице Влады́чице ми́ра, спаси́ ны Спа́са ро́ждшая, от прегреше́ний тмори́чных и бе́д, я́ко блага́я, моли́твами Твои́ми.
Та́же, Бла́го е́сть: Трисвято́е. По О́тче на́ш: тропа́рь свято́му, и ектения́, и отпу́ст. Ча́с 1– й, и коне́чный отпу́ст.
В понеде́льник блаже́нна, гла́с 1:
Сне́дию изведе́ из Рая́ вра́г Ада́ма: Кресто́м же введе́ Христо́с во́нь разбо́йника, помяни́ мя, Го́споди, вопию́ща, егда́ прии́деши во Ца́рствии Твое́м.
Блаже́ни и́згнани пра́вды ра́ди, я́ко те́х е́сть Ца́рство Небе́сное.
Умиле́ний исто́чник ми́ да́руй благоутро́бием Твои́м, Христе́ Бо́же, вся́кия мя́ скве́рны зо́л безме́рных очища́ющий, и Ца́рствия Твоего́, Благоде́телю, прича́стника мя́ сотвори́.
Блаже́ни есте́, егда́ поно́сят ва́м, и изжену́т, и реку́т вся́к зо́л глаго́л на вы́ лжу́ще Мене́ ра́ди.
А́нгел Твои́х чи́ны в моле́ние приво́дим Ти́, Христе́, спаси́, уще́дри на́с те́ми, я́ко Пребла́г, вся́ презира́яй на́ша, я́же в ве́дении и не в ве́дении, прегреше́ния.
Ра́дуйтеся и весели́теся, я́ко мзда́ ва́ша мно́га на Небесе́х.
Му́ченичен: Крове́й ва́ших, святи́и, тече́ньми, мы́сленнаго фарао́на потопи́сте я́ве: ны́не же источа́ете чуде́с то́ки, пучи́ну изсуша́ющыя неду́гов. Те́мже блажи́ми есте́.
Сла́ва: Отцу́ поклони́мся, и Сы́на славосло́вим, и Всесвята́го Ду́ха вси́ ве́рнии воспои́м, зову́ще и глаго́люще: Всесвята́я Тро́ице, спаси́ вся́ ны́.
И ны́не: Богоро́дичен: Ро́ждшая Све́т Безле́тный, омраче́нную ду́шу мою́ при́сно де́монов прило́ги, световоди́, Пренепоро́чная, и огня́ бу́дущаго хода́тайствы Твои́ми свободи́.
Вторник
В понеде́льник ве́чера
На Го́споди воззва́х, стихи́ры, гла́с 1. Подо́бен: Прехва́льнии му́ченицы:
Сти́х: А́ще беззако́ния на́зриши Го́споди, Го́споди кто́ постои́т? Я́ко у тебе́ очище́ние е́сть.
Все́ житие́ мое́ сра́мно изжи́х, Го́споди, со блудни́цами окая́нный, я́коже блу́дный умиле́нием зову́: О́тче Небе́сный, согреши́х, очи́сти и спаси́ мя, и не отри́ни мене́, самого́ себе́ от Тебе́ удали́вшагося, и безпло́дных ра́ди де́л ны́не обнища́вшаго.
Сти́х: И́мене ра́ди Твоего́, потерпе́х Тя́, Го́споди, потерпе́ душа́ моя́, в сло́во Твое́, упова́ душа́ моя́ на Го́спода.
Обнища́в бога́т сы́й Христе́, челове́ки обогати́л еси́ безсме́ртием и све́тлостию. Те́мже обнища́вша мя́ сластьми́ жите́йскими, доброде́тельми обогати́, и с ни́щим Ла́зарем учини́ мя, бога́таго муче́ния изъима́я мя́ и гее́нны предлежа́щия ми́.
Сти́х: От стра́жи у́тренния до но́щи, от стра́жи у́тренния да упова́ет Изра́иль на Го́спода.
Зло́бою обогати́хся лю́те, и пи́щу возлюби́х, и в житии́ восприя́х блага́я Го́споди, и в гее́нну осужде́н бы́х: гла́днующий у́м мо́й, я́ко Ла́заря презре́х, пред враты́ Боже́ственных Твои́х дея́ний пове́ржен, уще́дри мя́, Го́споди.
И́ны стихи́ры Предте́чи. Подо́бен то́йже.
Сти́х: Я́ко у Го́спода ми́лость, и мно́гое у Него́ избавле́ние, и То́й изба́вит Изра́иля от все́х беззако́ний его́.
Проро́че чу́дный, Христо́в Крести́телю и Предте́че, изсо́хшее се́рдце мое́ безме́стием, ре́ки сле́з приснотеку́щих сотвори́ пролия́ти моли́твами твои́ми: и молю́ тя, я́ко да спаса́емь тобо́ю многоболе́зненный, велича́ю тебе́ возвели́чившаго.
Сти́х: Хвали́те Го́спода вси́ язы́цы, похвали́те Его́ вси́ лю́дие.
Проро́че блаже́нне, к тебе́ наде́жду мою́ всю́, и живо́т возлага́ю ча́яния моего́, и́же Христа́ крести́в Иису́са, бе́здну взе́млющаго ми́ра прегреше́ния. Того́ моли́, Иоа́нне, молю́ся ти́, се́рдце мое́ очи́стити, и спасти́ мя.
Сти́х: Я́ко утверди́ся ми́лость Его́ на на́с, и и́стина Госпо́дня пребыва́ет во ве́к.
Пропове́дниче му́дре благода́ти, и́же все́м язы́ком покая́ние предвозвести́вый, всеокая́нней мое́й и ослепле́нной души́, Боже́ственный Предте́че, пребыва́ти в покая́нии благоволи́, и во́лю Госпо́дню де́яти всегда́, да ве́рою и любо́вию сла́влю тя́.
Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен: А́гнца, ми́ра всего́ взе́млющаго грехи́, Его́же превели́кий Предте́ча все́м пропове́да, с ни́м Де́во моли́, ко́злищ ча́сти яви́ти мя́ чу́жда в ча́с су́дный, и овца́м десны́м Его́ сочта́ти мене́ недосто́йнаго.
Та́же: Све́те ти́хий: Проки́мен дню́. И ектения́. Посе́м: Сподо́би Го́споди в ве́чер:
На стихо́вне стихи́ры покая́нны. Гла́с 1:
Я́ко пучи́на мно́га прегреше́ний мои́х, Спа́се, и лю́те погружа́юся согреше́ньми мои́ми, да́ждь ми́ ру́ку, я́ко Петро́ви, и спаси́ мя, Бо́же, и поми́луй мя́.
Сти́х: К Тебе́ возведо́х о́чи мои́, живу́щему на Небеси́, се́ я́ко о́чи ра́б в руку́ госпо́дий свои́х, я́ко о́чи рабы́ни в руку́ госпожи́ своея́, та́ко о́чи на́ши ко Го́споду Бо́гу на́шему, до́ндеже уще́дрит ны́.
Я́ко в помышле́ниих лука́вых и в де́лех осуди́хся, Спа́се, мы́сль мне́ да́руй обраще́ния, Бо́же, да зову́ Ти: спаси́ мя, Благоде́телю Благи́й, и поми́луй мя́.
Сти́х: Поми́луй на́с, Го́споди, поми́луй на́с, я́ко по мно́гу испо́лнихомся уничиже́ния: наипа́че напо́лнися душа́ на́ша поноше́ния гобзу́ющих, и уничиже́ния го́рдых.
Му́ченичен: Е́же на суди́щи ва́ше испове́дание, святи́и, де́монов оплева́ си́лу, и от пре́лести челове́ки свободи́. Те́мже и глава́м усека́емым, взыва́сте: да бу́дет, Го́споди, же́ртва ду́ш на́ших благоприя́тна пред Тобо́ю, я́ко Тебе́ возлюби́вше, неради́хом о вре́менней жи́зни, Человеколю́бче.
Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен: Де́во Всепе́тая, ю́же в Тебе́ та́йну Моисе́й проро́ческима ви́де очи́ма, купину́ горя́щу и неопаля́ему: Божества́ бо О́гнь утро́бу Твою́ Чи́стая, не опали́. Те́мже мо́лим Тя́ я́ко Ма́терь Бо́га на́шего, ми́р испроси́ти ми́рови, и ве́лию ми́лость.
Та́же, Ны́не отпуща́еши: Трисвято́е. По О́тче на́ш: Тропа́рь и отпу́ст.
В понеде́льник на повече́рии
Кано́н Пресвяте́й Богоро́дице. Гла́с 1.
Пе́снь 1
Ирмо́с: Пе́снь побе́дную пои́м вси́ Бо́гу, сотво́ршему ди́вная чудеса́ мы́шцею высо́кою, и спа́сшему Изра́иля, я́ко просла́вися.
Свяще́ние Пречи́стое ра́дуйся Де́во, а́нгелов украше́ние, и Прия́телище Ду́ха, Неве́сто Непоро́чная Отца́ Безнача́льна, и Ма́ти Сло́ва Бо́жия.
Цари́ца еси́, я́ко Царе́ва Дщи́, прозя́бши, Богоро́дице Влады́чице, и Царя́ Бо́га ро́ждши пло́тию, и с Ни́м ца́рствуеши.
Сла́ва: Пое́т Рождество́ Твое́ Дави́д певе́ц, превоспева́ет же Иса́ия утро́бу Твою́ Пречи́стую, Мари́е Всечи́стая, христиа́нстии же лю́дие сла́вят Рождество́ Твое́.
И ны́не: Пропове́дует Це́рковь Рождество́ Твое́, Де́во Богоневе́сто, правосла́вными уче́нии, и вещьми́ Боже́ственными, образо́м бо воплоще́ния Сы́на Твоего́ покланя́ется.
Пе́снь 3
Ирмо́с: Ка́мень, его́же небрего́ша зи́ждущии, Се́й бы́сть во главу́ у́гла: То́й е́сть Ка́мень, на не́мже утверди́ Це́рковь Христо́с, ю́же от язы́к искупи́.
Сла́ву де́вства иму́щи, облекла́ся еси́ благода́тию Ду́ха Свята́го, Пречи́стая Мари́е, я́вльшися Богоро́дица, но́вое та́инство и сокрове́нное: ка́ко бо Бо́га пло́тию ро́ждши де́вствуеши?
Де́ло, е́же соде́лал еси́ Го́споди, кто́ ска́жет? Ю́же бо прокля́т в печа́лех роди́ти ча́да, Сы́н показа́лся еси́ сея́, и ра́дуется же́нское па́дшее естество́ о Тебе́ Бо́зе Богоро́дицы ра́ди.
Сла́ва: Бу́ря прегреше́ний реши́тся ми́ру, Тобо́ю, Пречи́стая Мари́е Богоро́дице Еди́на. Те́м Тя́, я́ко приста́нище спасе́ния иму́ще, восхваля́ем ве́рнии, пою́ще вели́чия Твоя́.
И ны́не: Воспе́т де́вству проро́ки дре́вле, роди́ти Тя́ Безле́тнаго в ле́та, и па́че сло́ва Сло́во, Еди́наго от Тро́ицы Христа́ Бо́га на́шего: Его́же це́рковь, Ма́ти Чи́стая, почита́ет о́бразы.
Пе́снь 4
Ирмо́с: Ду́хом прови́дя, проро́че Авваку́ме, Словесе́ воплоще́ние, пропове́дал еси́ вопия́: внегда́ прибли́житися ле́том, позна́ешися, внегда́ приити́ вре́мени, пока́жешися, сла́ва си́ле Твое́й Го́споди.
Седмосве́тлое зерца́ло Боже́ственных проро́к многообра́зно пое́т образова́ния Твоя́: мы́ же де́лом зна́мения исхо́да Твоего́ восприе́мше, Богоро́дицу Тя́ вои́стинну, вещьми́ ви́дящи ве́руем.
Бо́жию Тя́ досто́йно Ма́терь, вои́стинну, Де́во Чи́стая, чту́ще сла́вим мы́, сво́йственный принося́ще гла́с Тебе́, в Зако́не и проро́цех пропове́данней: ра́дуйся Обра́дованная, Госпо́дь с Тобо́ю.
Сла́ва: Се́ Боже́ственная гора́, ю́же ви́де Авваку́м, доброде́телей се́нь су́щи я́ве, Богоро́дица просия́ в ми́ре, Е́юже дре́вле отсту́пльшии преступле́нием, а́бие Бо́гу прибли́жихомся.
И ны́не: Блаже́н язы́к, Препе́тая Чи́стая, и́же чести́ сподо́бися Рождество́ Твое́ ве́рно, правосла́вием и уче́нием и де́лы, и́стинне явля́я вся́ о́бразы воплоще́ния Сы́на Твоего́.
Пе́снь 5
Ирмо́с: От но́щи у́тренююще, воспева́ем Тя́, Христе́ Бо́же, обнища́вшаго на́с ра́ди, и Кре́ст, и сме́рть пло́тию претерпе́вшаго.
Сокрове́нно та́йне явля́ше Тя́ купину́ Моисе́й, неопали́мую, Богоро́дице Влады́чице: веще́ственная бо Твоя́ ложесна́ не опали́шася Божество́м.
Словесе́ Бо́жия Тя́ Ма́терь воспева́юще, Богоро́дице Чи́стая, слове́сное прино́сим цвету́щее дарова́ние Тебе́, о не́мже ра́доватися ве́руем.
Сла́ва: От скве́рных усте́н не отврати́ похвале́ния, Богоро́дице Пречи́стая: не́сть бо на земли́, и́же Тя́ по достоя́нию воспе́ти дерза́ет.
И ны́не: Еди́н е́сть во двою́ Существу́, И́же от Де́вы рожде́йся, я́ко Бо́г Неви́димый, и я́ко Челове́к, во́лею на́с ра́ди уподо́бивыйся челове́ком.
Пе́снь 6
Ирмо́с: Проро́ка Ио́ну подража́я вопию́: живо́т мо́й Бла́же свободи́ из тли́, и спаси́ мя, Спа́се ми́ра, зову́ща: сла́ва Тебе́.
Мы́сленный Тя́ све́щник, Де́во, и седмосия́нный зри́т проро́к, показу́я я́ве Ду́ха де́йствия, блеща́щася в Тебе́.
Дре́во Ты́ яви́лася еси́, Де́во, живоно́сное вои́стинну, Плодо́м Твои́м льсти́ваго зми́я умори́вшее, челове́ком же Живо́т ро́ждши Христа́ Бо́га.
Сла́ва: Не красна́ похвала́ от скве́рных усте́н Тебе́ прино́сится, Ма́ти Бо́га на́шего Чи́стая: но ви́ждь души́ моея́ жела́ние, и сие́ приими́.
И ны́не: Шата́ются беззако́ннии в молве́ го́рькаго неве́рия: егда́ то́кмо ви́дят правосла́вных собо́ры, лобыза́ющих Тво́й Де́во о́браз.
Го́споди поми́луй, три́жды. Сла́ва, и ны́не:
Седа́лен, гла́с 1. Подо́бен: Гро́б Тво́й:
Окорми́, Чи́стая, окая́нную мою́ жи́знь, и уще́дри, Всенепоро́чная, ду́шу, попо́лзшуюся мно́гими прегреше́нии во глубину́ поги́бели, и в ча́с мя́ сме́ртный свободи́ клеве́щущих бесо́в, и стра́шнаго отве́та.
Пе́снь 7
Ирмо́с: Су́щым в пещи́ отроко́м Твои́м, Спа́се, не прикосну́ся, ниже́ стужи́ о́гнь. Тогда́ трие́, я́ко еди́неми усты́ поя́ху и благословля́ху, глаго́люще: благослове́н Бо́г оте́ц на́ших.
Преукраше́нна яви́ся доброде́тельми, Богоневе́сто, сла́вою и че́стию де́вства: красне́йша бо благоле́пием добро́та Твоя́ вои́стинну, рачи́тель Госпо́дь Тебе́ приведе́ Ма́терь Боже́ственную Себе́.
Же́зл, Чи́стая, пра́вости я́ве была́ еси́, же́зл Ца́рствия Пречестне́йший. Те́мже пло́д Бо́жия Словесе́ прозябла́ еси́, е́же и чу́до издале́ча Ааро́нов я́ве же́зл прообрази́.
Сла́ва: Теле́сными страстьми́ мно́гими оскверни́в те́ло же и сло́во и ду́шу, ка́ко Твою́, Чи́стая, доброде́телей воспою́ красоту́? Недоуме́ю и устраша́юся: но Сама́ мне́ бу́ди Твои́ми моли́твами по́мощь.
И ны́не: Твоего́, Христе́, воплоще́ния чту́ соедине́ние, и сего́ о́бразу покланя́юся боголе́пно, я́ко Бо́г сы́й Предве́чный, от Де́вы бы́сть Челове́к Непреме́нен, Са́м во обою́ соверше́н.
Пе́снь 8
Ирмо́с: Его́же ужаса́ются а́нгели, и вся́ во́инства, я́ко Творца́ и Го́спода, по́йте свяще́нницы, просла́вите о́троцы, благослови́те лю́дие, и превозноси́те во вся́ ве́ки.
Боже́ственное свяще́ние, да воспое́тся Бо́жие, и́мже изба́вися ми́р от тли́. Воста́ните вси́ па́дшии иногда́: Мари́я бо роди́ Христа́ спасе́ние.
Пое́м Тя́ Пречи́стая, и Ма́ти Бо́жия: и кто́ не сла́вит Тя́ вои́стинну Благу́ю, су́щую наде́жду ду́ш на́ших; те́мже Пресвята́я, мольбу́ мою́ приими́.
Сла́ва: Уясни́теся дне́сь пе́сньми ве́рнии: просла́вите а́нгели, и челове́цы вку́пе, я́ко диа́вол па́дает и отча́яние: Мари́я бо роди́ на́м наде́жду спасе́ния.
И ны́не: Не опису́йте Божества́, не лжи́те слепи́и: про́сте бо неви́димо и незри́тельно е́сть: пло́ти же о́браз вообразу́я, покланя́юся, и ве́рою сла́влю ро́ждшую Го́спода Де́ву.
Пе́снь 9
Ирмо́с: Светоно́сный о́блак, во́ньже все́х Влады́ка, я́ко до́ждь с небесе́ на руно́ сни́де, и воплоти́ся на́с ра́ди, бы́в Челове́к, Безнача́льный, велича́ем вси́ я́ко Ма́терь Бо́га на́шего Чи́стую.
Ра́дуйся Мари́е, вели́кое всея́ тва́ри чу́до. Ра́дуйся дщи́ у́бо Дави́дова, Госпо́дня же Ма́ти. Ра́дуйся пе́ние Гаврии́лово. Ра́дуйся прибе́жище и утвержде́ние, и по́мощь все́м Пресвята́я, су́щим на земли́ гре́шником.
Пое́т Ду́хом Боже́ственным, и воспева́ет благода́рственную пе́снь, Иоаки́м чу́дный, и Боже́ственная А́нна, я́ко ви́дяще на земли́ Ма́терь Созда́теля, Ю́же роди́ша Дще́рь Мари́ю: Ея́же моли́твами все́х спаси́ на́с я́ко Бо́г.
Сла́ва: О Пресвята́я Де́во Ма́ти Бо́га Вы́шняго! Твое́ Рождество́ на земли́ спасе́ние яви́ся гре́шным и смире́нным: о Тебе́ бо спасо́хомся ве́ровавше, но спаса́еши мя́ и ны́не, и во вся́ ве́ки жи́зненныя.
И ны́не: Воплоще́нна Сло́ва, но Непрело́жна ве́м. Те́мже воспева́ю Его́ ве́рно, во Двою́ у́бо Существу́, Ипоста́си же Еди́ней: Его́же вои́стинну я́ко Бо́га и Челове́ка пропове́дая, пе́снь соверша́ю.
Та́же, Досто́йно е́сть: И покло́н. Трисвято́е. И про́чее обы́чно: и отпу́ст.
Во вто́рник у́тра по ексапсалме́х
На Бо́г Госпо́дь, тропа́рь свято́му, а́ще и́мать. Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен, по гла́су тропаря́. А́ще ли ни́, глаго́лем тропа́рь дне́. Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен его́.
По 1-м стихосло́вии седа́льны покая́нны. Гла́с 1:
В беззако́ниих зача́т е́смь а́з блу́дный, не сме́ю взира́ти на высоту́ небе́сную. Но наде́яся на человеколю́бие Твое́ зову́: Бо́же, очи́сти мя́ гре́шнаго, и спаси́ мя.
А́ще пра́ведник едва́ спаса́ется, а́з же гре́шный где́ явлю́ся, тяготы́ и ва́ра дневна́го не поне́сший? Но с нае́мники единонадеся́таго часа́ сопричти́ мя, Бо́же, и спаси́ мя.
Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен: Без ма́тере на Небеси́, па́че смы́сла и слы́шания, на земли́ без отца́ родила́ еси́. Того́ Богоро́дице моли́, спасти́ся душа́м на́шым.
По 2-м стихосло́вии, седа́лен. Гла́с 1:
Объя́тия О́тча отве́рсти ми́ потщи́ся, блу́дно мое́ ижди́х житие́, на бога́тство неиждива́емое взира́я щедро́т Твои́х Спа́се, ны́не обнища́вшее мое́ да не пре́зриши се́рдце, Тебе́ бо, Го́споди, умиле́нием зову́: согреши́х, О́тче, на Не́бо и пред Тобо́ю, спаси́ мя.
Бога́тство И́овлево зря́ доброде́телей, подкопа́ти и укра́сти ко́зньствоваше, и́же пра́ведных вра́г, и разори́ сто́лп теле́сный, сокро́вища же не укра́де духо́внаго, обре́те бо вооруже́ну непоро́чнаго ду́шу: мене́ же и обнажи́в плени́. Предвари́в у́бо пре́жде конца́, изба́ви мя́ от льсти́ваго, Спа́се, и спаси́ мя.
Сти́х: Ди́вен Бо́г во святы́х Свои́х, Бо́г Изра́илев.
Я́ко до́брии во́ини, единому́дренно ве́ровавше, преще́ния мучи́телей не убоя́стеся, святи́и. Приидо́сте усе́рдно ко Христу́ взе́мше честны́й Кре́ст, и сконча́вше тече́ние, с небесе́ побе́ду прия́сте. Сла́ва Укре́пльшему ва́с: сла́ва Венча́вшему вы́: сла́ва Де́йствующему ва́ми все́м исцеле́ния.
Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен: Отча́яние ниневи́тское предвари́л еси́, возвеще́нное запреще́ние мимоводя́, и гне́в победи́ ми́лость Твоя́ Го́споди, умилосе́рдися ны́не на лю́ди и ста́до Твое́: дла́нию держа́вною враги́ на́ша низложи́, моли́твами Богоро́дицы да́руй на́м ми́лость Твою́.
По 3-м стихосло́вии, седа́льны, гла́с 1. Подо́бен: Гро́б Тво́й:
В разбо́йники впадо́х помышле́ньми, и окрадо́хся умо́м, и уязви́ша мою́ ду́шу грехми́, и лежу́ неисце́лен, Иису́се Многоми́лостиве: но возле́й Предте́чи моли́твами Твою́ ми́лость, и лю́тыя я́звы души́ моея́ исцели́.
И́же дре́вле струя́ми Иорда́нскими крести́вый, Иоа́нне, очище́ние всего́ ми́ра, мно́гими мя́ погружа́ема прегреше́ньми востягни́ и омы́й от вся́кия скве́рны, Человеколю́бца всегда́ моля́, я́ко хода́тай благоприя́тен.
Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен: Безневе́стная Чи́стая Богоро́дице Де́во, еди́на ве́рным Предста́тельнице и Покро́ве: бе́д и скорбе́й и лю́тых обстоя́ний все́х изба́ви, на Тя́ упова́ние, Отрокови́це, иму́щих: и ду́шы на́шя спаси́ Боже́ственными моли́твами Твои́ми.
Кано́н покая́нен, его́же краегране́сие си́це:
Приими́ Христе́ моле́ние мои́х слове́с: Творе́ние Ио́сифово, гла́с 1
Пе́снь 1
Ирмо́с: Пе́снь побе́дную пои́м вси́ Бо́гу: сотво́ршему ди́вная чудеса́ мы́шцею высо́кою, и спа́сшему Изра́иля, я́ко просла́вися.
Порабоща́емь страстьми́ греха́, припа́даю Ти́ Го́споди, я́ко да яви́ши мя́ от си́х свобо́дна, сла́вяща приле́жно Твою́ благосты́ню.
Уязви́хся окая́нный грехо́вным копие́м, и умро́х, и зря́ мя лежа́ща вра́г весели́тся: И́же воскреша́яй ме́ртвыя, оживи́в спаси́ мя.
Му́ченичен: Ли́цы просла́вишася страда́льцев, честны́ми у́ды свои́ми Христа́ просла́вльше, пло́ть поноси́вша, и страсте́й ра́ди тле́ние потре́бльшаго.
Му́ченичен: Столпы́ и забра́ла благоче́стия, сла́внии му́ченицы, прило́гми вра́жиими непрекло́нни пребы́ша. Те́х моли́твами, Бо́же, уще́дри все́х на́с.
Богоро́дичен: Я́ко Престо́л огнезра́чный, Де́во но́сиши Зижди́теля, я́ко одушевле́н Черто́г и кра́сная Пала́та Царя́ вмеща́еши, бы́вша е́же есмы́, кроме́ измене́ния и смеше́ния.
И́н кано́н свято́му вели́кому проро́ку Иоа́нну Предте́чи, его́же краегране́сие:
Гла́с услы́ши вопию́щих Ти́ блаже́нне. Гла́с 1.
Ирмо́с то́йже.
Гла́с бы́л еси́ Сло́ва, блаже́нне, те́мже гла́сы на́ша, я́же тебе́ твори́м, приими́ Предте́че, свобожда́я на́с от злы́х хода́тайством твои́м.
Я́ко у́тро, я́ко со́лнце возсия́в, просвеща́еши концы́ и помрача́еши ду́хи лука́выя. Те́мже мра́к от ду́ш на́ших отжени́.
Ме́ртвым Живо́т на́ш приходя́щ, пропове́дал еси́ Предте́че. Те́мже умерщвля́ющия мя́ стра́сти умертви́, и покажи́ блаже́нне, Боже́ственныя Све́тлости прича́стника.
Богоро́дичен: Еди́на Безле́тнаго Сы́на в ле́то ро́ждши, воплоща́ема, Пречи́стая Влады́чице, вселе́тныя преокая́нныя моея́ души́ стра́сти исцели́.
Пе́снь 3
Ирмо́с: Ка́мень, его́же небрего́ша зи́ждущии, Се́й бы́сть во главу́ у́гла: То́й е́сть Ка́мень, на не́мже утверди́ Це́рковь Христо́с, Ю́же от язы́к искупи́.
Ви́ждь мою́ не́мощь, оболки́йся в ню́, ви́ждь души́ моея́ лю́тое безобра́зие, и вонми́ гла́су моему́, Христе́ многоми́лостиве, и претвори́ сея́ неле́поту во благообра́зие, Спа́се.
Спасы́й Иису́се блу́днаго, спаси́ мя еди́наго Твоя́ спаси́тельныя престу́пльша зако́ны, и вся́кий гре́х безслове́сно сконча́вша, и отведе́на помышле́ньми от Тебе́, Бла́же, чу́жда мя́ творя́щими.
Му́ченичен: Чи́ни безпло́тных, святи́и, ва́шему му́жеству вои́стинну удиви́шася, ка́ко на суди́щи стра́ждуще пресла́вно, и па́дающе те́лом, безпло́тныя вся́ враги́ Боже́ственною си́лою низверго́сте?
Му́ченичен: Еще́ ра́н кровьми́ очервле́ни, еще́ крове́й ка́плями страстоно́сцы облива́еми, Го́сподеви предста́сте ра́дующеся, Безсме́ртному Царю́, я́ко победоно́сцы венчава́еми.
Богоро́дичен: Родила́ еси́, Его́же Оте́ц роди́ пре́жде все́х ве́к. Пита́ла еси́ Пита́теля, иску́са му́жеска не све́дущи. Пресла́вно чу́до, но́вое та́инство, Богоблагода́тная: те́мже вся́ка душа́ ве́рных сла́вит Тя́.
И́н
Ирмо́с то́йже.
От непло́дове и неражда́ющия, Предте́че свяще́нно прозябы́й, яви́лся еси́ плодоно́сен де́ланий Боже́ственных. Те́мже се́рдце мое́ вся́чески непло́дствующее, благопло́дно сотвори́ до́брым: я́ко да ве́рно всегда́ прославля́ю тя́.
Хле́бом Небе́сным утверди́ мое́ се́рдце, блаже́нне, разсла́бленное лука́выми мы́сльми, и да́ждь ми́ усе́рдно твори́ти хоте́ния всеще́драго Бо́га: я́ко да ве́рно присносла́влю тя́.
Ми́ра грехи́ взе́млющаго А́гнца пропове́дал еси́, блаже́нне Проро́че: грехо́в мои́х тя́жкое бре́мя облегчи́, молю́ся, умиле́ние ми́ подая́, скве́рны страсте́й очища́ющее.
Богоро́дичен: Во всего́ Ада́ма облече́ся из Тебе́, Богоро́дице, Всеплотоно́сно произше́дшее Сло́во: Того́ у́бо моли́, Богоро́дице, изба́вити на́с от напа́стей вся́ческих, и огня́ ве́чнующаго.
Пе́снь 4
Ирмо́с: Ду́хом прови́дя, проро́че Авваку́ме, Словесе́ воплоще́ние, пропове́дал еси́ вопия́: внегда́ прибли́житися ле́том, позна́ешися, внегда́ приити́ вре́мени, пока́жешися: сла́ва си́ле Твое́й, Го́споди.
Е́же ми́ да́л еси́ Христе́ бога́тство, расточи́х зле́ скончава́я безме́стная, и бы́х на́г, облече́н в дела́ безче́стия. Те́мже вопию́ Ти: оде́ждею мя́ украси́ пе́рвою, Боже́ственною мя́ умиля́я благода́тию.
Низведо́хся безу́мием, и падо́хся лю́те, и на земли́ лежу́ неисце́льно боля́й, воздви́гни мя́, па́дших Воста́ние, и на ка́мени спаси́тельнаго покая́ния утверди́ Христе́, се́рдце мое́.
Му́ченичен: На Кре́ст вознесе́нному Христу́ подо́бящеся, прие́млюще ра́ны веселя́хуся вку́пе страстоте́рпцы, и кро́вными ту́чами многобо́жия уста́виша ту́чи, струи́ исцеле́ний источа́юще.
Му́ченичен: Преплы́вше немо́кренно му́к зе́льство, и го́рькое волне́ние, Боже́ственнии страда́льцы, окормле́нием спасе́ния наде́жды, и к вы́шнему устреми́шася приста́нищу, вся́каго весе́лия исполня́еми.
Богоро́дичен: Удиви́шася зря́ще Тя́ а́нгельская во́инства, ка́ко Неви́димый зра́ком, по на́м из Тебе́ ви́димь бы́сть, Де́во Богороди́тельнице: Его́же моли́ спасе́ния сподо́бити все́х, ве́рою Тя́ сла́вящих.
И́н
Ирмо́с то́йже.
Истка́в спасе́ния ри́зу себе́, во обнаже́нии теле́снем, Госпо́день Крести́телю, обнаже́ннаго от вся́каго благотворе́ния, облецы́ мя, молю́ся, пра́вды и весе́лия оде́ждею.
Ка́плю спасе́ния одожди́ мне́ Предте́че, истаява́ему разждиза́нием по́хотей, погрузи́вый во струя́х Иорда́нских Сла́дости Пото́ка, Иису́са Жизнода́вца: я́ко да по до́лгу тя́ сла́влю.
Ни а́нгел, ни хода́тай спасе́ на́с, но Са́м Госпо́дь прише́дый на зе́млю: ему́же пра́выя пути́ угото́вал еси́, блаже́нне. Его́же ны́не моли́, показа́ти ми́ стезю́, к Ца́рствию наставля́ющую.
Богоро́дичен: Хра́м освяще́н яви́лася еси́ Бо́жий, в Тя́ все́льшагося Де́во па́че ума́: Того́ моли́ грехо́вных скве́рн на́с очи́стити, я́ко да хра́м яви́мся и вселе́ние Боже́ственнаго Ду́ха.
Пе́снь 5
Ирмо́с: Тво́й ми́р да́ждь на́м, Сы́не Бо́жий, ино́го бо ра́зве Тебе́ бо́га не зна́ем, И́мя Твое́ имену́ем, я́ко Бо́г живы́х и ме́ртвых еси́.
Испо́лнихся грехопаде́ний мно́гих и лю́тых, Влады́ко ще́дрый и долготерпели́вый: уще́дри мя́ осужде́ннаго, и не отве́ржи мене́ от лица́ Твоего́.
Мытаря́ оправда́л еси́, Христе́, воздохну́вша, тому́ у́бо и а́з подо́бяся, бию́ в пе́рси, и зову́ Ти: очи́сти мя́, еди́не Благоутро́бне и Ще́дрый.
Му́ченичен: Святи́и Твои́, Го́споди, свети́ла непреле́стная яви́шася, пре́лести отгоня́юще но́щь глубо́кую, и просвеща́юще вселе́нную всю́ чуде́сными светлостьми́.
Му́ченичен: Я́ко пречестно́е ка́мение, Тебе́ Ка́мене Живо́тнаго, Влады́ко, возлю́бльше му́ченицы му́ками валя́еми, зда́ние вся́ко низверго́ша пре́лести.
Богоро́дичен: Во двою́ во́лях Еди́наго от Пресвяты́я Тро́ицы родила́ еси́, Всенепоро́чная, нося́щаго Еди́ну Ипоста́сь: Его́же приле́жно моли́ все́м спасти́ся на́м.
И́н
Ирмо́с то́йже.
В пусты́ню всели́вся, Предте́че Христо́в, я́коже дре́вле Илия́: те́мже се́рдце мое́ опусте́вшее прегреше́ньми, прилежа́нием Боже́ственным утверди́, всеблаже́нне.
Я́ко сто́лп непрело́жен, и забра́ло ве́рных бы́в, вели́кий Христо́в Предте́че, помышле́ние мое́ коле́блемо козньми́ льсти́ваго непрело́жно покажи́.
Ме́ртвым благовести́ся Све́т, и́же от Све́та возсия́вый на земли́, гла́сом твои́м, блаже́нне, и су́щии во тьме́ просвети́хомся: те́мже просвети́ мя лю́те омраче́ннаго.
Богоро́дичен: Цари́цу Де́ву Тя́ пропове́дает Дави́д, Пречи́стая, Чи́стую: те́мже молю́ Тя, Небе́снаго мя́ Ца́рствия сотвори́ насле́дника, да ублажа́ю Тя́.
Пе́снь 6
Ирмо́с: Проро́ка Ио́ну подража́я, вопию́: живо́т мо́й, Бла́же, свободи́ из тли́: и спаси́ мя, Спа́се ми́ра, зову́ща: сла́ва Тебе́.
Сокруши́шася ко́сти окая́нныя моея́ души́, и тягото́ю сляко́хся мно́гих сласте́й: но помози́ ми, Христе́, еди́не все́м помога́ние.
В пучи́ну лю́тых, и бу́рю страсте́й впадо́хся, вопию́ Ти, Всеси́льне Христе́: возведи́ мя кре́пкою Твое́ю руко́ю, и спаси́ мя.
Му́ченичен: Тьма́ми избра́нных, мно́жество святы́х страстоте́рпец, тьмы́ мы́сленных попра́ша враго́в, и совокупи́шася тьма́м Небе́сных Умо́в.
Му́ченичен: Изсуши́вше глубину́ безбо́жия, страда́льцы, пото́к сла́достный насле́довасте. Те́мже изсуши́те разлия́ния греха́ моего́.
Богоро́дичен: Свяще́ния Се́нь явле́нная, Мари́е, еди́ну оскверне́нную сластьми́ окая́нную мою́ ду́шу освяти́, и Боже́ственней сла́ве прича́стника мя́ сотвори́.
И́н
Ирмо́с то́йже.
И́же покая́ние на земли́ пропове́давый, Крести́телю, покая́ния ми́ пути́ наставля́ющия мя́ к све́ту покажи́, и от про́пасти пре́лести изба́ви.
Я́ко Бе́здну во струя́х ре́чных погрузи́в, бе́здну изсуши́ мои́х страсте́й, подая́ ми сле́з исто́чник, Предте́че, пропове́дниче Христо́в.
От неду́г душе́вных, и страсте́й плотски́х, жития́ напа́стей, и вся́ких искуше́ний и скорбе́й спаси́ мя, Госпо́день Предте́че.
Богоро́дичен: Ма́терь Бо́жию и до́брую в жена́х, молю́ Тя приле́жно, не пре́зри мене́, Чи́стая, но уще́дри, и от вся́каго вре́да це́ла соблюди́.
Пе́снь 7
Ирмо́с: Су́щым в пещи́ отроко́м Твои́м Спа́се, не прикосну́ся, ниже́ стужи́ о́гнь. Тогда́ трие́, я́ко еди́неми усты́ поя́ху и благословля́ху, глаго́люще: благослове́н Бо́г Оте́ц На́ших.
Терпе́нию извы́че И́ов, и пребы́сть все́ми прило́ги лука́ваго непреклони́мь, я́коже сто́лп до́блественный. Сему́ ревну́й всегда́, о душе́, и ника́коже уныва́й в лю́тых.
Теле́сными победи́хся сластьми́, и бы́х безслове́сен, сы́й слове́сен: Сло́ве Бо́жий, И́же сло́вом блудни́цу спасы́й, спаси́ мя окая́ннаго, да пою́ благословя́ Твою́ благосты́ню.
Му́ченичен: Изба́влени му́ченицы му́дрии кро́вию, пло́тию пострада́вшаго на́с ра́ди, за Него́же усе́рдно изво́листе излия́ти своя́ кро́ви: те́мже непреста́нно с ни́м ца́рствуете.
Му́ченичен: Назда́нием страда́льчеств свяще́нных пала́та яви́стеся, му́дрии, в не́йже ра́достно Христо́с почи́л е́сть, еди́н Ца́рь и Госпо́дь, И́же ко оби́телем Небе́сным приведы́й ва́с.
Богоро́дичен: От родо́в Тя́ все́х Христо́с, Всепе́тая, еди́ну изво́ли Себе́, я́ко Честну́ю и Чи́стую в жили́ще: и из Тебе́ я́ко со́лнце возсия́в, зе́млю всю́ просвети́.
И́н
Ирмо́с то́йже.
Я́ко Ве́тхому и Но́вому бы́в преизя́щный сла́вный хода́тай, Крести́телю, хода́тайствуй, обетша́вшаго грехми́ всего́ обнови́ти мя́, Обнови́теля вся́ческих моля́ Иису́са.
Законополага́я покая́ние на земли́ яви́лся еси́, Предте́че Христо́в и Крести́телю, его́же соверши́ти все́х укрепи́ моли́твами твои́ми, я́ко да изба́вимся от безме́рных зо́л, я́же согреша́ем при́сно.
Ты́ те́сный проше́л еси́ пу́ть, воздержа́ние вся́ко проходя́, му́дре, и широто́ю боговиде́ний све́тлых ве́сь озари́вся: и́хже наслади́тися и на́м да́руй, Христа́ моля́.
Еди́но Естество́ Тро́ицу ве́рнии сла́вим, Безнача́льнаго Отца́, и Сы́на, и Ду́ха а́бие, Еди́но ца́рствующее Существо́, еди́но Госпо́дьство, еди́но Нача́ло, и Живо́т животворя́щий на́с.
Богоро́дичен: Мольбу́, Пречи́стая, Бо́гу принеси́, я́ко да пре́зрит на́ша прегреше́ния, и безчи́сленныя грехи́, и ве́чнаго свободи́т на́с огня́ му́чащаго.
Пе́снь 8
Ирмо́с: Его́же ужаса́ются А́нгели, и вся́ во́инства, я́ко Творца́ и Го́спода, по́йте свяще́нницы, просла́вите о́троцы, благослови́те лю́дие, и превозноси́те во вся́ ве́ки.
На́га мя́ соде́ла вся́ческих доброде́телей зми́й льсти́вый злы́м сове́том: ри́зою доброде́телей украси́ мя ны́не, обнажи́вый, Спа́се мо́й, сего́ зло́бы.
Хотя́й приити́ суди́ти ро́ду челове́ческому, Судие́ пра́ведный, в ча́с стра́шный, осужде́на су́ща не посли́ мене́ во о́гнь гее́нский, но уще́дри и спаси́ мя.
Му́ченичен: Ва́с всехва́льнии Госпо́дни страда́льцы, ни ско́рбь, ни беда́, ни ме́чь, ниже́ о́гнь возмо́же разлучи́ти отню́д от любве́ Христо́вы, благоутро́бия ра́ди ва́с возлюби́вшаго.
Му́ченичен: Пло́тию соплета́еми безпло́тному врагу́, того́ низложи́сте до́блии страда́льцы и ны́не со безпло́тными сликовству́ете, исцеля́юще стра́сти ду́ш же и теле́с.
Богоро́дичен: Я́ко цве́т во удо́лиих жития́ Тя́ обре́т, в Тя́ всели́ся, И́же все́х Сади́тель, воня́ми доброде́телей и чистоты́ ны́не благоуха́яй на́с, Богороди́тельнице.
И́н
Ирмо́с то́йже.
Еди́н па́че все́х согреши́х на земли́ ро́ждшихся, еди́н бы́х престу́пник Твои́х зако́нов Го́споди: те́мже Предте́чи ра́ди уще́дри и спаси́ мя.
А́нгел нра́вы яви́лся еси́, крести́телю Иоа́нне, сове́та вели́каго А́нгела пропове́даяй конце́м: те́мже Тя́ пе́сньми сла́вим во вся́ ве́ки.
Во главу́ усе́чен бы́л еси́ без пра́вды, блаже́нне, погрузи́вый главу́ Христо́ву в вода́х. Укрепи́ все́х на́с моли́твами Твои́ми, главу́ попира́ти льсти́ваго вои́стинну губи́тельную.
Богоро́дичен: Изба́ви мя́ безме́стных грехо́в, и пла́меннаго томле́ния, и тьмы́ му́чащия, скре́жета зу́бнаго, и че́рвия, Де́во, еди́на Предста́тельнице ро́ду челове́ческому.
Пе́снь 9
Ирмо́с: Светоно́сный о́блак, во́ньже все́х Влады́ка, я́ко до́ждь с небесе́ на руно́ сни́де, и воплоти́ся на́с ра́ди, бы́в Челове́к, Безнача́льный. Велича́ем вси́ я́ко Ма́терь Бо́га на́шего Чи́стую.
Се́ вре́мя покая́ния и чи́ста де́лания, се́ де́нь, све́тла соде́лай дела́: бежи́ тьмы́ страсте́й, отжени́ со́н зла́го уны́ния, душе́ моя́, я́ко да бу́деши Боже́ственнаго све́та прича́стна.
Я́ко мыта́рь воздыха́ю, я́ко блудни́ца слезю́, и я́ко разбо́йник вопию́ Ти: помяни́ мя Ще́дре: и я́ко блу́дный сы́н взыва́ю: согреши́х, припа́даю Ти́ я́ко ханане́я: Ми́лостиве, не пре́зри мене́ Христе́.
Му́ченичен: Теле́сным страсте́м, и душе́вным сокруше́нием, яви́стеся вои́стинну вра́чеве: преда́вше телеса́ к ра́нам терпели́вно, и к сме́рти ну́жней, прехва́льнии страда́льцы Госпо́дни: сего́ ра́ди ублажа́етеся при́сно.
Му́ченичен: Со́лнечнаго сия́ния облиста́ мно́жае терпе́ние прему́дрых Христо́вых страстоте́рпец, те́мже нача́льника тьмы́ я́ве погуби́ благода́тию, и разруши́ безбо́жия но́щь, и сердца́ просвети́ ве́рных.
Богоро́дичен: Просвети́тельными сия́ньми возсия́вшаго Сло́ва, от свята́го Твоего́ чре́ва, Богоро́дице Де́во, и озари́вшаго земли́ концы́, просвети́ ду́шу мою́ сласте́й че́рностию омраче́нную, и ле́ностию страсте́й, да ве́рою Тя́ воспева́ю.
И́н
Ирмо́с то́йже.
Се́ свети́льник сия́я су́щим во тьме́ жития́, се́ доброглаго́ливая ла́стовица, ве́сну все́м возвеща́ющая, Христо́в вели́кий Предте́ча, хода́тай Ве́тхому и Но́вому: его́же моли́твами да сохрани́мся при́сно.
Я́ко жениху́ тя дру́га ны́не предлага́ю моли́твенника, име́яй мно́жество грехо́в, и вопию́ ти Крести́телю: отсече́ние ми́ долго́в, преблаже́нне, пода́ждь, и возжзи́ души́ моея́ свети́льник уга́сший ле́ностию до конца́.
Со безпло́тными А́нгелы, с честны́ми Апо́столы, со страстоте́рпцы свяще́нными, и со проро́ки, Предте́че, преблага́го Бо́га моли́ всегда́, улучи́ти на́м бла́г ве́чных, обога́щшимся всегда́ тобо́ю предста́телем благи́м.
Ла́стовице кра́сная, сла́вие честны́й, го́лубе предо́брый, пустынелю́бная го́рлице, Госпо́день Крести́телю, пусты́нное прозябе́ние, запусте́вшую безпло́дием ду́шу мою́ покажи́ плодоно́сну до́брым.
Богоро́дичен: Но́сиши Нося́щаго вся́ческая, я́коже Престо́л Херуви́мский, и пита́еши Пита́ющаго на́с: Его́же непреста́нно моли́, Богора́дованная Чи́стая, тру́са, паде́жа, плене́ния, и вся́кия ну́жды, Твоему́ ста́ду изба́витися при́сно.
Та́же, Досто́йно е́сть: и покло́н. Ектения́ ма́лая, и свети́лен, и псалмы́ обы́чныя.
На стихо́вне стихи́ры покая́нны. Гла́с 1.
И́н ве́к тебе́, душе́, ожида́ет, и Судия́ хо́щет твоя́ обличи́ти та́йная и лю́тая. Не пребу́ди у́бо в ни́х, но предвари́ вопию́щи Судии́: Бо́же, очи́сти мя́ и спаси́ мя.
Сти́х: Испо́лнихомся зау́тра ми́лости Твоея́ Го́споди, и возра́довахомся и возвесели́хомся: во вся́ дни́ на́шя возвесели́хомся: за дни́, в ня́же смири́л ны́ еси́, ле́та, в ня́же ви́дехом зла́я. И при́зри на рабы́ Твоя́, и на дела́ Твоя́, и наста́ви сы́ны и́х.
Не искуси́ мене́, Спа́се мо́й, ле́ностию грехо́вною одержи́ма, но воздви́гни мое́ помышле́ние к покая́нию, и Твоего́ виногра́да де́лателя иску́сна яви́ мя. Да́руй ми́ единонадеся́таго часа́ мзду́, и ве́лию ми́лость.
Сти́х: И бу́ди све́тлость Го́спода Бо́га на́шего на на́с, и дела́ ру́к на́ших испра́ви на на́с, и де́ло ру́к на́ших испра́ви.
Му́ченичен: Си́и во́ини Царя́ Вели́каго проти́вишася повеле́нием мучи́телевым, до́блественне неради́ша о му́ках, и пре́лесть всю́ попра́вше, досто́йно венча́ни бы́ша про́сят у Спа́са ми́ра душа́м на́шим, и ве́лия ми́лости.
Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен: Блудни́цу и блу́днаго а́з, и разбо́йника победи́х, и мытаря́ прегреше́нии премину́х, и ниневи́тяны. Увы́ мне́, что́ бу́ду? Ка́ко убе́гну му́ки а́з окая́нный? Чи́стая, припа́даю Ти́, уще́дри мя́ ми́лостию Твое́ю, я́коже о́ныя Сы́н Тво́й спа́сл е́сть.
Та́же: Бла́го е́сть испове́датися Го́сподеви: Тропа́рь, ектения́, и отпу́ст. Та́же ча́с 1-й, и псалмы́ обы́чныя, и про́чее, и коне́чный отпу́ст.
Во вто́рник блаже́нны, гла́с 1:
Сне́дию изведе́ из Рая́ вра́г Ада́ма: Кресто́м же введе́ Христо́с во́нь разбо́йника, помяни́ мя Го́споди, вопию́ща, егда́ прии́деши во Ца́рствии Твое́м.
Блаже́ни и́згнани пра́вды ра́ди, я́ко те́х е́сть Ца́рство Небе́сное.
На вся́к де́нь согреша́юща и преступа́юща Твоя́ за́поведи, обрати́ мя, Бо́же, и от муче́ния исхити́, я́ко да Твое́ неизрече́нное милосе́рдие сла́влю, Человеколю́бче.
Блаже́ни есте́, егда́ поно́сят ва́м, и изжену́т, и реку́т вся́к зо́л глаго́л, на вы́ лжу́ще Мене́ ра́ди.
Свети́льник яви́лся еси́ Бо́жий, Предте́че, предходя́ Незаходи́мому Све́ту, из о́блака све́тла возсия́вшему на́м неизрече́нно: при́сно Того́ у́бо моли́, уще́дрити и спасти́ ду́ши на́ша.
Ра́дуйтеся и весели́теся, я́ко мзда́ ва́ша мно́га на Небесе́х.
Му́ченичен: Претерпе́вше многоплете́нныя му́ки, му́ченицы всехва́льнии, Небе́сных вы́шних бла́г сподо́бистеся: те́м ублажа́етеся от все́х челове́к всегда́.
Сла́ва: В Трие́х Ли́цех Еди́но Божество́ зна́ем вси́ непресеко́мо су́щее, со Отце́м Сы́на же и Ду́ха Жива́го, безнача́льно, неслия́нно, во ве́ки при́сно пребыва́ющее.
И ны́не: По Рождестве́ Присноде́во, я́коже пре́жде Рождества́ сохрани́лася еси́ Чи́стая, Бо́га ро́ждши пло́тию: Его́же моли́ пречи́стая, плотски́х и душе́вных страсте́й изба́вити на́с, мо́лимся.